Hvordan skal pakkede dadler opbevares?

En pakke med fermenterede dadler.

​Dadler bliver ofte ikke opbevaret optimalt i supermarkederne. Supermarkederne bryder kølekæden inden forbrugerne får adgang til dadlerne og fortæller, at ifølge forskrifterne skal dadler ikke opbevares på køl. Resultatet kan i sidste ende være fermenterede dadler, der kan give dårlig mave og smager ubehageligt. Det giver af naturlige årsager en dårlig ernæringsværdi, da fordøjelsen ikke kan omdanne næringsstofferne optimalt. Dadler fås i to-lags- eller tre-lags-pakker. Kvaliteten af dadlerne er oftest højest i to-lags-pakkerne, da de bedste sorteres og pakkes i to-lags-pakkerne. Derudover er det min egen antagelse, ved tilfælde af meget saftige dadler, at kvaliteten er bedre i to-lags-pakkerne, da de nederste dadler kun ligger under trykket af et enkelt lag dadler. Daddelpakkerne må ikke opbevares på højkant, da to-lagseffekten bliver annulleret.

Det er helt korrekt, når Føtex siger at de følger forskrifterne. Forskrifterne fra producenten lyder nemlig på, at det ikke er et problem at opbevare dadlerne udenfor køl, og på højkant, så længe butikkerne afpasser deres oplæg efter, at de er solgt i løbet af ca. 3 uger udenfor køl.

Læs også Kaspers daddelberætning Mazafati dadler og besøg hos RM Import

Se videoen - Føtex gives RM Import Premium Quality dates a bad name:

Det er ikke en hetz mod Føtex eller Dansk Supermarked, men blot et håb om, at flere supermarkeder begynder at opbevare et af verdens bedste fødevarer optimalt, så de også kan drive en fornuftig forretning. Jeg handler hos Føtex fordi det er det eneste supermarked i en radius på 5 km fra min bopæl, som har to-lagsdadler af den kvalitet og pris jeg ønsker. Coop-forretningerne har ikke bedre dadler og opbevarer dem heller ikke optimalt (på køl).

NOTE FRA KASPER:
Siden dette indlæg orpindeligt blev lagt op, er vi blevet klogere på, hvorfor det på det sidste har været svært at købe gode Premium Quality dadler fra RM Import hos føtex. Efter sigende, er dadlerne for i år blevet høstet 14 dage senere end normalt, hvilket har resulteret i saftigere dadler, som ikke holder sig lige så godt, som hvis de havde været mere tørre.

Med min baggrund som fødevare og ernæringsstuderende, som bl.a. består af fag som fødevarekemi, mikrobiologi og fødevaremikrobiologi, undrer jeg mig over, hvorfor der ikke lægges mere vægt på køleopbevaring. Især når det er vidst, at dadlerne er mere saftige end normalt. Dette ville som minimum føre til en højere kvalitet.

Jeg havde en sjov oplevelse, da jeg for et stykke tid siden skulle handle dadler i min lokale føtex. Medarbejderen fra grøntafdelingen, der fyldte daddelpakkerne på hylden, lagde mærke til at jeg tjekkede daddelpakkerne efter, inden jeg lagde dem ned i kurven - forkert vel og mærke :)
Han havde en etnisk baggrund, med tradition for dadler. Han viste mig hvordan man skulle kigge efter, om dadlerne i pakken var ok. Man skulle holde på dadlerne og vende æsken på hovedet, so man kunne se hvor meget saft der lå frit i bunden af æsken. Jeg kendte til metoden, men lod ham dele ud af sine erfaringer.
​Det endte med at halvdelen af af kassen med daddelpakker ikke blev fyldt på hylden, da de efter hans egen mening havde for meget saft i bunden! Dér ville jeg måske mene, at det var at overdrive en anelse, da dadlerne måske slet ikke fejlede noget :D
Jeg vil lige nævne, at denne føtex opbevarer dadlerne udenfor køl på lageret, men på køl i butikken.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Sidst ændret
05/10/2020 - 10:15