Mazafati dadler og besøg hos RM Import

Daddelpakker
Daddelpakker

 Introduktion

"3 pakker dadler om dagen?!". Det var hvad jeg hørte i den anden ende af røret, da jeg blev ringet op af Peter Horslev, salgsdirektør hos RM Import.

Jeg havde henvendt mig til supermarkedet føtex, vedrørende deres dadler. Min henvendelse blev sendt direkte til RM Import, som valgte at kontakte mig over telefonen for at få en lille snak.

Det hele førte til, at jeg blev inviteret på besøg hos RM Import, som jeg ikke kunne sige nej til!
Jeg var i forvejen meget interesseret i og havde en god grundvidden indenfor dadler, men jeg blev en del klogere på processen bag og kvalitetsforskelle. Jeg glæder mig til at dele denne viden med jer Biggrin

 

Mig og dadler

Dem der kender mig, læser det samme som mig eller bare går til samme forelæsninger som mig, ved at der sjældent er en Kasper uden dadler.

Siden jeg startede på en kost med fedtfattige hele planter, har dadler været en ekstremt god og nem løsning, når der skulle nogle kalorier indenbords! Det hænger meget sammen med, at jeg har lagt stort fokus på at få mit brændstof fra frugt frem for stivelse. 

Det er sjældent, at der det sidste halvandet år, er gået én dag uden en pakke dadler. I nogle perioder, hvor fokus skulle lægges 100 % på andet end indkøb og variation, har jeg været oppe på 1.800 gram fra 3 pakker dadler á 600 gram om dagen.

Mit køleskab i eksamensperioder:

 

Dadlerne

De dadler jeg ved mest om, er dem som er RM Imports primære handelsvare, nemlig iranske Mazafati dadler. Derfor er det dem jeg vil skrive om i denne artikel. Mange af de parametre, der gør sig gældende for Mazafati, gør sig også gældende for mange andre dadler. 

Mazafati dadlerne fra RM Import er fra Iran og bliver forhandlet som friske dadler i æsker á 600 eller 400 gram. Men hvordan ved man hvilke dadler (æsker) der er gode og hvilke man bør fravælge? Her er nogle kvalitetsparametre:

  • Tekstur
    Når dadlen er i den bløde ende, er den moden og saftig. Hvis dadlerne er hårde, kan de enten være mindre modne eller mere tørre i det, og dermed knap så søde.
  • Tykkelse​ af skind
    En ting som jeg ikke selv havde tænkt på, inden jeg havde besøgt RM Import, var tykkelsen på dadlernes skind. Jo tyndere skindet er, jo mere frugtkød er der. Derudover er dadler med tynd skind fantastiske til madlavning, da de er super nemme at pille (hvis skindet ikke ønskes i retten)
  • Størrelse
    Størrelsen er en af de bedste parametre på dadlens kvalitet. Her snakker vi jo større jo bedre. De store dadler har typisk meget mere sødme og saft end de små og selvfølgelig mere frugtkød.
  • Udseende​
    Her mener jeg når man står inde i butikken, løfter forsigtigt låget af æsken, og ser på hvilke dadler man har med at gøre. Kig efter dem med lidt glans, i stedet for dem der er matte og virker lidt støvede*. De matte/støvede dadler har det med at smage dårligere end dem der har mere glans i skindet, efter min mening. 
    Hold også øje med, om der er meget saft i pakken. Det kan betyde at dadlerne er ved at smelte (mere om dette under "opbevaring").
    *Det kan godt se ud som om der er støv på nogle dadler, men ifølge RM Import, er det ikke støv. Ligesom blommer kan have et støvlignende lag på skindet, når de bliver modne.

Når jeg handler dadler, mærker jeg om æskerne har en god vægt, åbner låget, kigger ned til dem for at se om de er fine (størrelse, udseende) og mærker forsigtigt, om de har en fin blødhed.

Det er svært at vide, hvordan dadlerne ser ud indeni, smager eller lugter, før man har åbnet plastikken. Derfor kan det være en god idé at gemme kvitteringen når man køber dadler. Da dadler er et naturprodukt, er der som med alle andre 100% naturprodukter, en lille risiko for at insekter kan lægge æg i produktet. Derfor er det en god idé at købe dadler af producenter med høj fødevaresikkerhed. Disse producenter har forskellige certifikater som eksempelvis GlobalG.A.P. (læs mere i afsnittet om RM Import).

For at være sikker på at alt er som det skal være, bør man åbne alle dadler, tjekke for mug, æg og dårlig lugt, inden man spiser dem.

RM Import er som de eneste certificeret med GlobalG.A.P. i Iran, som sikrer dig som kunde den højest mulige fødevaresikkerhed, så køb deres dadler hvis du vil være på den sikre side.

Hvis dadlen er sort indeni, er den sandsynligvis muggen og ikke god at spise.   
Er der små æg-lignende kugler og noget der ligner spindelvæv, er det sandsynligvis larveæg, hvor tilhørende larve nogle gange også kan findes et sted i dadlen:

Billedekilde.

En dårlig lugt er en indikation på at dadlen ikke bør spises. Dadlerne skal have en neutral lugt, med undertoner af sødme og karamel. Gærede dadler er meget lette at lugte (eddike, alkohol), og bør smides ud. Det kradser helt i næsen når man sniffer til en godt gæret daddel, som altså IKKE er sådan en jule-daddel skal lugte! 

Disse parametre for dårlige dadler, begrænses ved at købe dadler i høj kvalitet.

 

Opbevaring og holdbarhed

​Selvom man ofte finder iranske dadler i butikken uden at de er på køl, er det vigtigt at opbevare dem køligt, hvis man ikke regner med at spise dem med det samme. Det forlænger deres holdbarhed og gode smag.

Hvis man opbevarer dadlerne ved stuetemperatur, så kan dadlerne begynde "at smelte", som man kan se ved at dadlerne bliver mere saftige og der dannes mere væske i æsken. Væske i æsken kan også bare betyde at dadlerne er saftige og ekstra lækre, men det fremmer gæringen på sigt, og dadlerne kommer til at smage meget alkoholiseret. Derfor skal man være opmærksom når man køber dadler med lidt væske i pakken, da de kan være gærede og smage af alkohol/eddike - gem kvitteringen! Tjek efter ved at lugte til dadlerne i pakken efter åbning.

Hvis det skader dadlerne at stå fremme, hvorfor har butikkerne dem så ikke på køl? Jo, det er simpelthen ikke alle butikker der har plads til dadler i deres kølemontre. Derudover sælger varen bedre, når den står fremme i butikken på en stand. RM Import går til gengæld meget op i at opbevare dadlerne køligt,  inden de når ud til butikken. Også under transporten fra fabrikken til butikken, da dadlerne bliver leveret i en ubrudt kølekæde (køletransport).

Når de står på køl, kan de faktisk holde sig i omkring 2 år. Grunden til dette er dadlernes meget høje naturlige sukkerindhold. Men de smager naturligvis bedst så tæt på høsten som muligt Smile

 

RM IMPORT

Det særlige ved RM Import er, at de har deres egne plantager og fabrik i Iran. Alle led af produktionen, er RM Import inde over. De er ikke afhængige af andre, for at kunne levere deres dadler til butikkerne.

​Hvordan opretholder RM Import en høj kvalitet?
Jeg blev meget fascineret over, hvor meget de gik op i deres dadler, da jeg snakkede med dem på deres fabrik i Hammel. Det var helt tydeligt, at de brænder efter at producere så gode dadler som muligt.

RM Import er både GLOBALG.A.P. certificerede (certifikat der sikrer høj fødevaresikkerhed) og medlem af Sedex ("certifikat" der sikre at medarbejderne bliver behandlet socialt ansvarligt).

 

Produktion

Processerne der indgår i RM Import's produktion af dadler er meget fascinerende. På deres egen daddel-plantage, sørger de løbende for at plante nye palmer, så de altid har palmer i 7-10 års alderen, der giver de bedste dadler med tynd skind og masser af frugtkød. På deres plantage går der en professor i palme plantager, som sørger for, at palmerne har de bedste forhold at vokse i.

Billeder fra en daddel-plantage:


Billedekilde.

Når dadlerne er klar til at blive høstet i august/september, klatrer mænd op i palmerne med sikkerhedsudstyr, og høster dadlerne.

Dadlerne bliver derefter frosset ned i en periode, så evt. insekter bliver neutraliseret.
RM Import garanterer at dadlerne ikke har været varmebehandlet, sprøjtet eller gasset for insekter.

Dadlerne sorteres efter 3 kvaliteter, premium, standard og discount, som alle bliver pakket i forskellige æsker. De pakkede æsker bliver transporteret i lastbiler til RM Import's fabrik i Hammel, som alle er udstyret med en elektronisk enhed, der løbende noterer temperaturen. De lastbiler, der ikke har holdt temperaturen kølig nok, bliver afvist af RM Import. Det viser igen, at kvaliteten af det færdige produkt er alfa og omega.

De 3 kvaliter dadlerne bliver sorteret i, kan kendes på, at "premium" bliver pakket i 2 lags æsker, mens "standard" og "discount" bliver pakket i 3 lags æsker. 

En lille del, af RM Imports lager i Hammel, hvor dadler er klar til at blive sendt ud til supermarkederne:

 

Brug din viden

Nu er der ikke lang tid til vi når ind i jule perioden, hvilket betyder dadler i massevis - ikke mindst på tilbud Wink 
Jeg vil derfor opfordre alle til at udforske daddel markedet, så vi kan få flere dadler til landet i så høj kvalitet som muligt.

 

Har du yderligere spørgsmål om dadler, er du velkommen til at stille dem i en kommentar herunder Smile

Sidst men ikke mindst, kig efter hvem der importerer dine dadler, det kan jo være at der står RM Import på pakken Wink 

Tags: 

Vedhæft filer

Billedikon eksamensdadler.jpg
Billedikon rm_import_lager.jpg

Kommentarer

Planteavlers billede

Tihi, det er kun dig med dine fintfølende tunge, som ikke kan lide daddelskind i maden. Biggrin Har du overvejet hvor mange lækkerier, der er i daddelskindet?

Er det ikke meget normalt, at insekter lægger æg i en frugt? Det må være et godt tegn, at frugten ikke er fyldt med pesticider, da insekterne vil nærme sig den.

Ja, det er en god idé at åbne dadlerne, selvom det kan være mere besværligt at spise dem på den måde. Jeg har prøvet at tage en daddel i munden, tage en bid, og derefter spytte den ud. Det var ikke en behagelig oplevelse.

Ja tak, dadlerne skal på køl. I Bazar Vest i Århus, har de ikke kølemuligheder, hvilket er hammer ærgerligt for de økologiske Medjool dadler fra Isreal. Igen, vil jeg gerne høre fra leverandører af disse dadler, som sælger i Århus eller leverer til Århus i god stand (på køl igennem hele forsyningskæden). LoL - jeg skriver noterne mens jeg læser, og ser først nu din ubrudte kølekæde. Good
 
Det er ærgerligt, at RM-import ikke kræver, at forretningerne holder dadlerne på køl. En fin stand med smagsprøver i Føtex - men resten af dadlerne bør stå på køl. Smagsprøver man kan bruge til noget...
 
8. november 2014 - Føtex i Viby J.
 
Du skriver at dadlerne ikke er blevet sprøjtede, men de er ikke økologiske?

Venlig hilsen GrN.dk, udvikling af hjemmesider, regneark (Excel/VBA), datahåndtering, logistik- og økonomimodeller. | Vegansk Youtube - Plant Sugar |  Veganske Boxershorts | Vegansk Landbrugsferie

Kaspers billede

Økologi kræver at man bliver certificeret, hvilket ikke er gratis. Jeg er ikke helt med på hvad det ellers kræver at blive økologicertificeret, men det er ikke noget RM Import er. I princippet kunne dadlerne jo, som du selv antyder, godt lade til at være ucertificerede "økologiske".

Kaspers billede

Mht. opbevaring:
Jeg bliver nødt til at nævne, at jeg fra mit besøg hos RM Import ved, at de selv står inde for kvaliteten, når butikkerne eksponerer Deres dadler uden for køl. Hvis man blot selv sørger for kølig opbevaring sikrer man sig et optimalt produkt.

Der er i øvrigt kommet nyheder angående økologi.
Fra uge 52 har RM Import også økologiske dadler.

Dejligt der kommer økologiske dadler (eller mere at de bliver certificeret så man ved hvad man udsætter sin krop for Smile )

Nogen idé om de også producerer Medjool dadler i Iran eller andre steder end Israell? Jeg kan kun finde økologiske medjool dadler fra Israel og dem nægter jeg at købe af politiske årsager.

 

http://www.urteliv.dk

Måden vi lever på har afgørende betydning for at holde vores kroppe sunde og raske.
Du kan altid fremme din sundhed med hjælp fra naturens spisekammer.

Planteavlers billede

Californien: http://www.nuts.com/driedfruit/dates/jumbo-medjool.html

Eller Nordamerika: http://www.localharvest.org/medjool-dates-C79 

Vi kan godt starte en anden tråd om politik. ;-D

Venlig hilsen GrN.dk, udvikling af hjemmesider, regneark (Excel/VBA), datahåndtering, logistik- og økonomimodeller. | Vegansk Youtube - Plant Sugar |  Veganske Boxershorts | Vegansk Landbrugsferie

Kaspers billede

Hej Lene Smile

Jeg har kontaktet RM Import for at høre nærmere:

Der produceres mini medjool i Iran, og dem har de haft i sortiment, Men prisen var for høj da der er stor efterspørgsel på dem i Iran.

Og ja, ellers kan man få medjool dadler fra andre lande, som Planteavler skriver Smile

Jeg forstår ikke rigtig hvordan de kan holde så længe, når der på nettet generelt står, at friske dadler kan holde dage eller max et par måneder på køl? Men fed artikel, Det var lærerigt at læse!

Kaspers billede

Hej Anni Smile

De kan holde "så længe" på grund at det høje sukkerindhold, som derved sænker vandaktiviteten. At dadlerne også er en anelse mere tørre end andre gængse frugter, gør at vandaktiviteten bliver sænket yderligere. Jo lavere vandaktivitet, jo højere holdbarhed vil produktet have. 

Meen.. Jeg synes heller ikke det passer at dadlerne holder så længe som lovet, da det af og til sker at man får en pakke der lugter virkelig gæret, selvom den er langt fra sidste holdbarhedsdato.