Optimal balance i kroppen ved hjælp af kost og urter

Urteskolen.com

Jeg er blevet opfordret til at skrive lidt omkring uddannelsen til urteterapeut, som officielt hedder phytoterapeut, der er en beskyttet titel. Her anvendes lægeplanter i behandlinger af mange forskellige symptomer/sygdomme i kombination med livsstils- og kostregulering.

Den viden jeg får på uddannelsen, rammer helt plet i forhold til det, jeg har søgt i forhold til komplementær terapi, da jeg altid har søgt mod naturlige veje for forebyggelse og helbredelse med så ren og ubearbejdet kost som muligt.  - og nu har jeg større belæg for at sige at den vegetariske livsstil er sundere end kød (især svine og oksekød) - foruden det tydelige faktum at vores tænder primært er bygget til planteføde, som altså ikke er forarbejdet/kogt til det ukendelige og tilsat diverse tilsætningsstoffer :)

Studerende lærer således omkring forskellige urters egenskaber samt optimal ernæring, vitamin, mineral og fedtsyre sammensætninger i forhold til at forebygge sygdomme, men også til at få kroppen bedre i balance, hvis man har pådraget sig sygdom. Kosten, nutrient tilskud og livsstil i sammenhæng med relevante urter er dermed i fokus.

Uddannelsen har flere kompetente undervisere, med stor viden indenfor urter og kosten, hvor der trækkes på den store empiriske viden, der er opnået igennem mange generationer i forhold til de mange lægeplanter samt nyeste videnskabelige forskning, der er foretaget og stadig foretages på en række lægeplanter i forhold til deres aktive indholdsstoffer og virkninger/egenskaber.

Det er generelt udtræk på hele plantens sammensætning af indholdsstoffer, som benyttes i behandlinger for at det aktive indholdsstof kan virke optimalt og dermed begrænses evt bivirkninger. Som et konkret eksempel ses der ved konventionel vanddrivende behandling tab af kalium fra kroppen, hvilket ikke sker når mælkebøtteblade benyttes, idet den i sig selv indeholder kalium foruden dens vanddrivende egenskab.

Endvidere tages der bl.a. også udgangspunkt i kinesisk/indisk lære om sundhed (traditionel kinesisk medicin og ayurveda), hvorfor der også tages udgangspunkt i det hele menneske der ser kroppen og psyken som ét.

Jeg kan kun anbefale at tage et kig på hjemmesiden for urteskolen: urteskolen.com, hvor du kan læse meget mere om phytoterapi og tilmelde dig dagkurser eller en introdag for at se om det er noget for dig. Urteskolen er også på facebook, hvor der løbende kommer masser gode fifs, fakta og opskrifter på hvordan du selv kan gøre brug af urterne i madlavningen.

En phytoterapeut kan bruges til mange ting i forhold til forskellige symptomer, men det kan ikke altid udelukke et besøg til lægen.

Sidst ændret
05/10/2020 - 10:15
Planteavler
man, 07/15/2013 - 08:52

Hej Lene.

Mange tak for den gode beskrivelse. Jeg har tilføjet urteskolen.com som et link i dit indlæg. Du kan bruge link-knappen i menuen ;-) Derudover tilføjer jeg billedet fra urteskolen.com, men fjerner det igen, hvis det ikke må bruges.

Det lyder til at være en meget spændende uddannelse, men også en dyr uddannelse, da det ser ud til, at der er egenbetaling. Jeg kan forstå, at der er meget fokus på urter og planternes egenskaber. Har man ellers fokus på kost generelt, som generel ernæring? Hvordan opfattes resultarne fra The China Study og 80 10 10 kosten for en phytoterapeut?

Ved du hvad de færdigtuddannede phytoterapeuter typisk arbejder med? Jeg kan forestiller mig, at der er nogle, som har egne klinikker og bliver registrerede alternative behandlere, mens andre skriver bøger og holder foredrag - måske en kombination af nævnte?

Er der virksomheder, som efterspørger phytoterapeuter til produktudvikling eller andet?

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Lene
man, 07/15/2013 - 13:06

Som svar til af Planteavler

Tak for hjælp til det tekniske ;)

Jeg er ikke sikker på om det må bruges - men jeg er ikke bekendt med alle regler iforhold til ophavsret.

Ja det er egenbetaling - en lang historie som i bund og grund handler om nogle love der er blevet fastlagt (det etablerede sundhedsvæsen skal jo bestå uden for megen konkurrence, ikke? - men det er en helt anden diskussion ;) )

Det er forskelligt, hvad man som phytoterapeut primært arbejder med. Nogle har klienter, andre lave/sælger urte produkter, nogle skirver bøger/holder foredrag mv, nogle er indenfor ernæring. men også som kombi ;)  Jeg kan fx nævne Frede Damgård som bl.a er ved http://kostakademiet.dk.

og mine to medstuderende som allerede har etableret en praksis i holistisk skønhed: http://skønhedsakademiet.com/ som trækker på kosten, psyken, nutrient- og urte tilskud samt diverse livsstils tiltag i deres mål for pænere hud, udstråling m.v.

Jeg tror det for hver enkelt phytoterapeut handler om,hvad man selv kan stå inde for ud fra eget livssyn og viden. Nogle trækker på stenalder kost, den moderne stenalderkost (jeg kalder den sådan, da den oprindelige stenalder kost ikke er baseret på den forholdsvis store mængde kød dagligt, der ellers anbefales i samtiden), raw food, vegetar, (high fat) low carb og hvilke retninger der nu ellers eksisterer.  Ernærings rådene bygger generelt på at der spises overvægt af frugt, grønt suppleret med gode olier fra vegetabilske kilder men også fisk og undgå tungtfordøjelige fødeemner, raffinerede produkter, stimulanser (kaffe, cola etc) og komælk. -Og selvfølgelig at fødeemnerne er så rene som muligt (økologiske), for at undgå toksinophobninger. Der er således nogle af de samme elementer som i 80-10-10 og china study, men dog ikke ens. Aafhængig af hvilken sygdom vi snakker om der skal bedres skal andre fødeemner dog også udelukkes.

Dog er jeg ift min viden meget skeptisk overfor, hvorfor Campell vil udelukke fisk/skalddyr, da de indeholder flere af de essentielle omega 3 fedtsyrer end planter. Og som bekendt er omega 3 en meget vigtig fedtsyre for vores nervesystem og med anti-inflammatorisk virkning, som er vigtig til opretholdelse af en sund krop og fleksible cellemembraner. Desuden skal man jo være opmærksom på at en veganer kost som Campell står for, kan resultere i mangel sygdomme, da man således ikke får tilført fx D-vitamin og B-12 gennem kosten. Derfor vil jeg personligt ikke undvære at spise æg, som indeholder alle mulige gode vitaminer/mineraler og komplet aminosyresammensætning.

Min livsfilosi ligger på at vi selvfølgelig skal have en god mængde frugt og grønt, som danner base i kroppen og udelukke raffineret sukker, mel mv. Jeg spiser ikke hvedemel og søger generelt kornsorter med lidt gluten, hvor jeg søger at spise så lidt brød som muligt dagligt (når der er stress på er det dog svært ikke at tilbage i gamle rutiner). Komælk har jeg af gode grunde ikke drukket i mange år, men det varierer lidt med forpruget af mejeri produkter -oftest oste-som altid er økologiske!!, fortrinsvis baseret på fåre, gede eller jersey mælk som kroppen bedre kan tolerere, da det minder om menneskets egen og indtil videre skulle disse mælkeprodukter være nogenlunde sikre - med mindre man selvfølgelig er allergisk overfor mælkeprotein eller laktose. se mere via sund-forskning.dk, hvor der er skrevet flere gode artikler vedrørende mælk, bl.a. denne:

http://www.sund-forskning.dk/artikler/mejeriprodukter-og-den-oversete-faktorer-i-fedmeepidemien

Jeg søger at få mine fedtsyrer (og noget protein) gennem hamp olie (eller hørfrø/kæmpenatlys), nødder og kerner, fede fisk samt oliven, raps og kokosolie, hvor kokosolien er den eneste olie der er sikker at stege med ved høje temperaturer i forhold til at der ikke dannes transfedt. faktisk har jeg næsten lige åbnet op for at spise lidt smør, for at være sikret nogle mættede fedtsyrer og kunne holde blodsukkeret mere stabilt.

Desuden supplerer jeg min kost med friske krydderurter (tørrede er også okay, men der er langt mere smag i friske), da jeg efterhånden har fremdyrket /anskaffet mig en lille krydderurte have i mit køkken vindue - ja sådan er det desværre når man bor i byen og ikke har en rigtig have. Den består af forskellige mynte arter, persille, timian, mexikansk oregano, lidt karse og en cherry tomat plante, hvor jeg har kunne høste 4 tomater indtil videre, men må nu også supplere med andre krydderier. Hvidløg og gurkemeje er en mere eller mindre fast del i madlavningen :)

Jeg har fået mig en lille hjulkrone plante til at stå i vinduet, hvor der hver dag springer en ny blomst ud - jeg har ikke nået at samle nok sammen til at kunne anvende den i en salat, i stedet spiser jeg den med det vuns grundet dets GLA olie i kronblomsten.

For mit eget vedkommende, regner jeg primært med at blive behandler, altså have klinik, men også at lave noget forskning/analyse arbejde..

 

 

Planteavler
tir, 07/16/2013 - 11:20

Hej Lene.

Så kom alle guldkornene ;-) tak for det.

Mange forskellige livssyn fra forskellige mennesker giver en mangfoldig kost, men det kan også være med til at forvirre. Hvis jeg stiller spørgsmålet: hvad er den optimale kost og ernæring? Kunne jeg tænke mig at få samme vejledning uanset hvem jeg spørger :-) Jeg er helt med på, at den optimale kostsammensætning også kan være individuel - især hvis ens helbred ikke er optimalt. Det jeg savner mest, er en maskine som kan fortælle mig, hvilke mineraler, vitaminer, hormoner, salte, proteiner, kulhydrater, fedtsyrer/olier og andre indtagelige stoffer jeg mangler.

Det kunne være fedt at se et billede af din køkkenurtehave laugh

Mange spørgsmål er besvaret i Campbell's to bøger The China Study og Whole: Rethinking the Science of Nutrition (Whole har jeg ikke læst endnu).

Jeg kan anbefale skønhedsakademiet.com følgende side: 40belowfruity.com - specifikt om skønhed kan denne video bruges.
​Ekstrem Detox bør ikke anbefales uden kaffelavement, da det kan give seriøse leverskader.

Du kommer med mange gode debatemner. Jeg tror vi bliver nødt til, at splitte debatten op i de forskellige emner i separate tråde, for at debatten om phytoterapeut-uddannelsen ikke bliver til en debat om ost eller D3-vitamin (hormon). Ifølge det engelske wikipedia skal du for eksempel spise knap 200 gram laks dagligt, for at få dit D3-vitamin behov dækket - kunne ikke lade være wink

Derudover foretrækker jeg selvfølgelig at skrive om de gode ting ved hele planter i modsætning til at fokusere på, hvad vi ikke har godt af. Jeg har noteret følgende emner/svar inklusive noter, som bliver til trådlinks, når emnerne er klar:

  • B12-vitamin - ekstremt spændende emne, planter - indsprøjtning, piller, eller kød?
  • D-vitamin (Sol, kunstig sol, piller eller kost?)
  • Hvorfor er mælk usundt?
    • Jeg kendte ikke til mælkemorfinen, men det er ikke derfor jeg undgår mælk (fra alle dyr). Mælkemorfin kan måske få mig til at drikke mælk i pressede situationer :-) Jeg foretrækker dog stadig kokosmælk.
    • Sund-forskning.dk er en interessant side, som også ledte mig til nomilk.dk hvilket er fantastisk. Mystisk, at jeg ikke har faldet over den før. Vi har også .com versionen: notmilk.com
  • Detox og kaffelavement.
  • Omega 3, fisk og skalddyr - hvorfor er fisk usundt?
  • Hvorfor er æg ikke sundt?
  • Hvad er der galt med gluten og mel?
  • Er det nødvendigt at få fedt fra nødder - hvor meget fedt har vi brug for?
  • Hvordan holdes blodsukkeret stabilt?

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Lene
tir, 07/16/2013 - 13:22

Som svar til af Planteavler

Ja kom vist til at køre ud af en tangent, men kun fordi kosten er SÅ essentiel og en stor del af en phytoterapeuts arbejde :)

kan godt forstå det nogle gange kan være svært at finde rundt i junglen af sundhedsråd. Jeg mener generelt ud fra min viden og alm common-sense, at vi bør undgå alt der hedder forarbejdede fødevarer inkl margarine/hærdede vegetabilske olier (jeg læste på et site at olien gennemgår mange processer, hvor den tilsidst kun er et molekyle fra at blive til plastik!) og fx hvid sukker, hvidt mel, raffineret finsalt  - så derfor bør man holde sig til mad som er så rå som muligt ved anskaffelsen (frosset er okay), ikke har mødt en masse pesticider, GMO, hormoner, medicin (dette gælder selvf kun for opdrættede ikke-økologiske dyr) og selvom noget er sundt, skal det dog ikke overkonsumeres mange dage i træk. Generelt mener jeg at kropsbevidsthed er en god ting, da kroppen selv kan sige hvad den har behov og ikke behov for-hvis man mærker efter :)

En måde at vurdere hvilken livsstil man vil have bedst af, hvis man ellers ikke fejler noget, er at se på de tre typer indenfor den Ayurvediske tankegang, hvor du afhængig af menneske type fx helst skal holde dig til raw, low carb eller andet. Prøv at google - jeg kan desværre ikke huske sitet, men har engang været inde på en god norsk hjemmeside. Nogle sværger også til blodtype - der er forskellige meninger og erfaringer herom, men det er jo bevist at gener kan have en indflydelse, se bare på grønlænderes (som primært har levet af kød/spæk) vs kineseres (primært vegetarisk kost) tarmlængde og dermed evne til at kunne fordøje deres mad.

jeg kan ikke røbe alt, så får jeg jo ikke noget arbejde ;), men jeg tænker flere har udgivet bøger om hvor meget vi optimalt skal have. Jeg havde engang "menneskets ernæring" af Arne Astrup (hate or like him, men han ved dog en del) som dog nok er blevet noget revideret inden for den seneste tid, men som giver indblik i diverse næringsstoffer. Foruden findes diverse anatomi/fysiologi bøger der også behandler emnet om ernæring. Og igen er der "sund-forskning.dk" som har rigtig meget vedrørende optimal indtag af diverse mineraler og vitaminer i særskilte artikler. genrelt er det jo godt med at få så bredt udvalg vitaminer, mineraler/sporstoffer, da de indgår i diverse processer i kroppen så den kan fungere optimalt som fås gennem en sund (!) varieret kost. fx er det jo ikke nok bare at få calcium til knoglerne-for at calcium overhovedet kan blive transporteret ind i knoglerne er der brug for bl.a D vitamin, magnesium og mange andre mineraler inkl fosfor. zink og chrom er endivdere to vigtige mineraler der indgår i mange hundrede af kroppens processer, henholdsvis celledeling og blodsukkerregulering.

Hvis du går i din lokale helsekost, vil der ofte være opslag ang mineral og vitamin test - og sikkert en snak om kulhydrat, fedt og protein- i helsehjørnet i Aalborg er der tit opslag, og hvis du går i sundhedskost i Jægergårdsgade i Århus (fantastisk butik), tænker jeg også de kan hjælpe. selve butikken er dog ikke vegetarisk (men har kæmpe udvalg af diverse andre skønne  produkter), ellers findes der en vegetarisk på Frederiksgade/De mezas vej tæt ved jernbanen, som jeg har hørt godt om. Det er selvf selv betaling. Men hvis du føler du er træt el lign, kan du altid få lavet en gratis undersøgelse hos lægen, hvor der i hvert fald tages for jern, D3 og mener også B12, da det er en faktor man er meget opmærksom på, da nogle ikke kan optage den.

Min holdning er generelt at mennesker der generelt lever af vegetabilske råvarer får de fleste vitaminer der er behov får igennem en varierende mængde grønt - og her snakker vi selvfølgelig om at der spises urter/krydderier (og ukrudt :)  som er vitamin/mineral og antioxidant bomber i sammenhæng med frugt og grønt. men også at vi supplere med tang, indmad, fisk og svampe (hvis man er kyndig eller vil betale for dem i supermarkedet) og selvfølgelig at vi får dækket behovet for essentielle fedt og aminosyrer.

Jeg ved der er mange anskuelser ift detox - og du har ret i det er vigtigt at hjælpe leveren (man bør dog ikke lave detox på lever der er dårligt fungerende), jeg forstår dog ikke dit valg af kaffe?? Der er især brug for gode fedtsyrer til at transportere frigivne toksiner fra vævet uskadeligt ud af kroppen, men der er mange urter som understøtter leverens udrensning, tilfører kroppen næringsstoffer og som ikke har de bivirkninger som kaffe kan give.

en detox ekspert er bl.a Ninka Mouritson fra "kernesund familie - sådan" som holder workshops m.v i forhold til at lave en helhedsdetox.

Det var lige hvad jeg havde på hjertet denne gang - vender tilbage senere, hvis der er noget jeg ikke har svaret på, som jeg har en holdning til eller viden om ;)

 

Lene
tir, 07/16/2013 - 17:36

Som svar til af Lene

Stødte lige på denne, da jeg ikke mente der var D-vit i planter, men tænker det er sparsomt siden det ikke er oplyst hvor mange mikrogram det indeholder.

http://www.sund-forskning.dk/artikler/d-vitamin-0: Referende til sund - forskning findes D-vitamin i fede fisk, særligt i laks, i fiskeleverolier, ost og andre fedtholdige mælkeprodukter, æggeblomme, lam, kalv og i avocado. Ja sågar avokado, men som de også skriver er det næsten umuligt at spise sig til tilstrækkeligt med D-vitamin - tænker især, hvis man ikke spiser hverken fede fisk, fede mejeriprodukter eller æg og ikke heller kommer ud i solen om sommeren (hvor man rigtig nok kun kan danne nok D3 indenfor et tre måneders interval her i dk.)

Jeg fik engang tjekket det hos lægen sent på efteråret, hvor det ikke lå langt over grænsen for at være kritisk. Har herefter taget tilskud af D vit i vinterhalvåret - altså når jeg husker det, og sørger ellers for at få laks, torskelever, æg- og avokado engang imellem, for at få gavn af det fantastiske hormon/vitamin men nyder selvf også solen i det omfang jeg kan!

Jeg fik målt en status ca et år efter, hvor det lå rigtig fint - så man kan gøre meget vha af få tiltag, så længe man altså sørger for ikke at mono behandle  -altså husk at indtage D-vitamin-som er fedtopløseligt med mad indeholdende fedt og gerne i komb med andre vitaminer/mineraler - hvis du tager et godt multivitaminmineral præparat (fra helsekosten med organiske mineraler), der indeholder D-vit er det dog ikke sikkert du behøver ekstra tilskud.

Jeg er nok som mange andre at jeg selvfølgelig søger at spise mig til de næringsstoffer jeg skal ha og undgår at tage tilskud, men det kan blive nødvendigt, hvis kroppen skal kunne fungere optimalt og uden at trække på alle sine ressourcer, hvilket kan give bagslag. Fx tærrer kroppen på sine depoter (knoglerne) ift calcium som er basedannende, når vores blod bliver for surt (hvilket desværre ofte sker grundet danskeres forbrug af bl.a friturestegt mad (transfedt), kød, brød, sodavand, kaffe, mælk (ja ved ikke hvorfor man bliver ved med at anbefale ½ liter mælk dagligt))

Kasper
tir, 07/16/2013 - 19:41

Hej Lene,

Fedt at få et friskt pust fra et phytoterapeutisk synspunkt :)

Jeg er enig med meget af hvad det går ud på, hvliket giver god mening, da forskellige sundheds-vinkler ofte mødes her og der og giver high five :)

For at holde tråden ren, vil jeg ikke gå dybere ind i debatten om optimal kost her. Derimod, vil jeg senere oprette en tråd, hvor jeg vil udpege nogle emner jeg er enig/uenig i.

Bliv veganer i dag

Planteavler
tor, 07/18/2013 - 09:41

Tak for de gode indspark!

Hvis kosten er en stor del af phytoterapeuts arbejde, kan jeg anbefale, som minimum at læse The China Study. Jeg læste bogen første gang i 2007.

Har grønlændere en anden tarmlængde end kinesere eller danskere (relativt i forhold til kropsstørrelse og vægt)?

Jeg tror du får mere arbejde, hvis du favner bredt fagligt og deler ud af din viden ;-)

Gener har indflydelse på menneskers helbred. Mange uafhængige forskere mener, at gener har en meget lille indflydelse på helbredet i forhold til den kost vi indtager, og hvordan vi ellers plejer vores krop (motion, søvn, hvile og stress).

Jep, jeg skal have have taget en blodprøve, for at sikre, at mit helbred er OK. Jeg forventer at registrere så mange faktorer som muligt. Jeg håber, at det på et tidspunkt bliver nemmere at få lavet blodprøveanalyser, så man kan gøre det selv - eller via elektroniske maskiner/scannere.

Mit valg af kaffelavement kommer fra Dr. Max Gerson. Hvilke bivirkninger er der ved kaffelavement? Der er mange klinikker (også danske) som tilbyder denne form for lavement. Jeg har endnu ikke prøvet det.

Jep, det er ikke super fedt, at bruge sine knogler som base, når vores blod bliver for surt. Det er samtidigt OK, at spise syredannende-produkter, hvis man ellers supplerer med basedannede-produkter - se syre/base listen.

For mig er det vigtigtste at:

  • få tilstrækkeligt energi, cirka 3.000 kcal om dagen, hvis jeg ikke dyrker særlig meget motion den givne dag. Kilden til energien er moden frugt med højt indhold af kulhydrater, friskpresset eller pasteuriseret juice (helst ikke fra koncentrat), rugbrød, pasta, ris og kartofler.
    • Supplerende energi fra tørret frugt, fordi det ofte er svært at finde/planlægge modent frugt. Derudover er det et logistisk vidunder, da det er langtidsholdbart og transportvenligt. Ernæringsmæssigt er det selvfølgelig optimalt at få frugten moden direkte fra planten.
  • Være hydreret - drikke tilstrækkelige mængder vand.
  • Spise så mange varierede planter som muligt - primært mørkegrønne planter som spinatblade, broccoli og grønne bønner - deres indhold af antioxidanter og sodium er typisk højt. Sodium findes kun i meget små mængder i frugt, der har et højt indhold af kulhydrater.
  • Sikre at jeg får B12 fra indsprøjtning. Alternativt fra piller, hvis jeg kan optage det via tarmsystemet. Bemærk, at det ikke altid er muligt at købe B12 i håndkøb på apoteket, som ikke indeholder produkter fra dyr. Nogle B12-midler er receptpliktige.
  • Sikre at jeg får tilstrækkelige mændger D3 fra solpåvirkning af huden eller fra solarie. En nødløsning er at tage D3-piller.
  • Minimere kaffe, te, alkohol og andre rusmidler.
    • Forsøge at drikke 2 kopper te om dagen, for at få et ekstra skud antioxidanter.
  • Undgå samtlige madvarer fra dyr - alle sygdomsfremkaldende proteiner fra dyr.
    • Jeg er overbevist om, at mange produkter fra dyr, indeholder mange gode næringsstoffer, men der er for mange negative effekter og fordøjelsesudfordringer med madvarer der stammer fra dyr.

Meeen The China Study er jo løgn!
Læs Cholesterol and health.
Video-kritik fra en ung studerende.

Et fint modsvar fra Durianrider herunder

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Lene
lør, 07/20/2013 - 17:38

Som svar til af Planteavler

Det er lang tid siden jeg har læst det med tarmlængder, men det giver god mening iforhold til at menneske arten - som alle andre dyrarter tilpasser sig miljøet (lidt Darwinist er jeg ;) ) mennesket har som sagt primært været planteæder, men når det lever i ekstreme forhold, hvor der er sparsom med vegetativ vækst, har kroppen/tarmen vel tilpasset sig til primært at fordøje fisk, sæler m.v, som jo primært er protein og gode fedtsyrer, hvorom planter med mange fibre og stivelse kræver andre enzymer og lidt mere tid at fordøje - men holder tarmen sund :)

ER helt enig - gener som sådan spiller i det fleste tilfælde en mindre del (i hvert fald i forhold til pådragelse af sygdomme) - miljøet er langt største delen, altså især hvad du spiser, livsstil socialt netværk etc.. Mener det er Bruce lipton der siger at gener kun spiller 5 % (skal altså snart ha læst hans bog: intelligente celler - om psykens påvirkning af cellerne) mens andre advokerer for ca 20%. og de ortodoxe vil nok sige op omkring 50- 80%, da vi lever i et samfund, hvor gener og molekylarisering er et stort emne - se bl.a sociologen Nikolas Rose: livets politik, der kortlægger hvordan nutidens biomagt er opstået. men det er jo en helt anden tråd :)

Jeg er altid lidt suspekt når det gælder lavementer -synes det er lidt en lappeløsning, hvis det er fordi man har træg fordøjelse/forstoppelse grundet for lidt fiberrig kost, vand og for meget (tungtfordøjeligt)kød. Jeg ved kaffe sætter gang i peristaltikken, men fra det kendskab jeg har til lavementer er at man bruger saltvand (kan ikke huske opløsningen). Jeg advokere mere for at hvis man skal have renset systemet ud er det bedste for kroppen at det sker oralt, så man får en rensning hele vejen igennem og ikke kun i colon/tyktarmen.  og igen er jeg mere for at planterne er dem som skal hjælpe fordøjelsen, der findes et utal af planter/urter der kan hjælpe til at stimulere fordøjelsen (hvilket er det mest optimale) men også stimulere peristaltikken samt at understøtte leveren og nyrene. Hvis man vil have optimal udrensning skal man også inddrage urter der afgifter bloddet og lymfen. Det er super vigtigt med en helhedstænkning så man ikke kun behandler et sted, som et lavement jo er.

Urter der kan stimulere fordøjelsen er det som vi kalder bitterurter - det kan være mælkebøtte, ingefær, citon samt grønne blad salater der smager bittert

Det kan være godt som vegetar at tage en udrensing vha særlige urter eller detoxe, da man får flere parasit æg, bakterier m.v ind i systemet når maden indtages rå (kan jo ske selvom man skyller at der stadig kan gemme sig lidt - især når man helst spiser så meget af planten som muligt, dvs undgår at skrælle rodfrugter- når man kan, da mange vitaminer mv sidder her)

Der findes i hvert fald blodanalyse apparater, hvor den laver alt arbejdet. Hvordan/hvor meget blod for at lave analyserne ved jeg så ikke, men hvis det er nok med en dråbe blod kan man jo som diabetikerne købe engangs nåle til at give et prik i fingeren..

Jeg kan ikke lade være med at tænke om du får nok proteiner? de er jo super vigtige for opbygning,til enzymer mv. Jeg ved i hvert fald at dengang jeg lige var gået over til veg kost, at jeg ikke så ofte spiste eks linser, kikærter mv, men istedet pasta, kartofler, ris (ris indeholder dog gode proteiner som dog skal komplementeres). Men er blevet mere bevidst om at få det ind i kosten, især fordi det er bedre til at holde blodsukkeret stabilt og undgå fejlernæring.  jeg er gået helt væk fra pasta - for mange kornprodukter er ikke godt for vores system - især hvede- spiser jeg primært produkter der indeholder protein i komb med plantens naturlige stivelse som grundføde der faktisk mætter- sammen med grønt og frugt. Jeg er nok mest fortaler for "den ægte" stenalder kost, hvis jeg skal positionere mig og ikke det moderne palæo ting ;)  men jeg er selvf helt på linje med at vi skal passe på med ikke at få for stort indtag af protein over længere perioder, men hvis man holder sig til 10-15 % går det jo nok og  nu er det jo sjældent at planterne indeholder mere end det :)

 

Urtete er en rigtig god ide at drikke op til en liter af dagligt - for næringsstofferne og dens basedannende effekt. Dejligt at kunne se en liste over hvor syredannende nogle ting faktisk er, men er lidt skuffet over de kun har inddraget hvad den "den gennemssnitlige" nordeuropæsisk/amerikanske spsier af fødevarer og ikke indrager planter som fx amaranth

Hvis du vil være sikker på at få tabletter uden animalske produkter i, vil jeg anbefale dig at gå i en helsekost forretning, som gør sig meget i dette. Jeg tager p.t urtetilskud fra et firma der hedder solgar der laver veganske produkter, men findes mange andre - de er gode til at vejlede i helsekosten. Umiddelbart tænker jeg du har enzymet i din mave der gør at du kan optage B12 (kan ikke huske hvor jeg har læst det, men at det ofte har noget med kosten at gøre at nogle mennesker ikke havde enzymet.). Det er selvfølgelig dit valg, men tænker der kan være noget konservering eller lignende i injektionsvæsken, som måske er værd at undgå, hvis muligt?

Ang videoen: hehe en lidt anderledes måde at kritisere på - han har nogle gode pointer iforhold til flere ting, men nogle steder er han ligeså monokausal i sine forklaringer som lægerne/eksperterne er. Men jeg mener helt sikkert at vi skal bryde den hegemoniske diskurs der undertrykker de fordele der er ved primært indtag af planteføde-især ift frugtbarhed. (der er jo også en medicinal industri og fødevare industri (og nu også Monsanto (GMO-industri), der gerne fortsat vil tjene store summer af penge - på sundhedens bekostning)

Før det fra sundhedsstyrelsen kom ud at vi skulle have 6 om dagen/600 gram grønt/frugt, lød anbefalingerne (de uofficelle) jo på 1000 gram frugt og grønt, men man opvejede ligesom hvad der var realistisk i samfundet og valget faldt derfor på det "eksotiske" 6 om dagen..

 

Planteavler
man, 09/02/2013 - 21:57

Som svar til af Lene

Når jeg nævner kaffelavement, er det udelukkende, som hjælp til leveren, hvis man er meget syg eller har været på en ikke-plante-baseret-kost længe og pludseligt vælger at gå på juicekur eller lignende. Hvis man kan udrense oralt, foretrækkes det selvfølelig, men kan desværre ikke lade sig gøre i svære tilfælde - da leveren er for svag. Nyresvigt skal helst undgås.

Min seneste blodprøve fra august 2013 viser, at alt er i orden, og jeg forventer, at gentage undersøgelsen til vinter - januar eller februar 2014.

Nu indtager jeg generelt store mængder kartofler, ris, pasta, brød, juice og frugt. Når man indtager 3.000-4.000 kcal om dagen, så er jeg sikker på, at jeg får tilstrækkelige mængder protein. Kartofler indeholder 2 gram protein per 100 gram, 1 liter appelsinjuice (ikke fra koncentrat) indeholder typisk 10 gram protein. Ifølge WHO har voksne i gennemsnit behov for 0,66 gram protein per 1 kilogram kropsvægt. For at være på den sikre side og dække behovet for 97,5% af alle individer er grænsen sat til 0,75 gram protein per kg. kropsvægt. Videnskab.dk skriver også lidt om proteinmyterne. Proteinbehovet er meget mindre end de fleste tror. Den pakke rugbrød jeg har i mit køleskab indeholder 6 gram protein per 100 gram brød. Jeg er ikke bange for korn og hvede :-D

Hvis man drikker 1 liter urtete om dagen, skal man huske, at indtage en del mere rent vand, da urteteer i mindre eller større grad er vanddrivende.

Angående B12 foretrækker jeg lidt konserveringsmiddel end protein og fedt fra dyr. Jeg satser på pillerne i første omgang.

Hmm sejt, vidste ikke, at den officielle anbefaling er 1 kg frugt om dagen - det faktum overrasker sikkert flertallet :-D

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Lene
fre, 09/13/2013 - 09:22

Som svar til af Planteavler

Hermed nogle billeder af min  indendørs "urtehave"- Der er lige sket kraftig nedskæring af mine mynter (pebermynten, som altså vokser rimelig meget) og har lige fået nogle forskellige stiklinger samt forsøgt at så nogle frø, så derfor ser det lidt bart ud nogle steder. Har også andre urter rundt omkring i lejligheden, men de fleste planter har fået plads i køkkenet af praktiske årsager, selvom det ikke er bedst placering ift solen.

Jeg har godtnok hørt at det er muligt at få noget D-vitamin/hormon via solarium - men set i lyset af de skadelige virkninger som solarium kan give mener jeg ikke det skal være den primære kilde til D-vit. en tur i solarium svarer ca til at have opholdt sig i solen i ca 12 gange så lang tid!

Giver dig ret i at vi ikke nødvendigvis behøver så meget protein som nogle vil have os til at tro, (de 0,75-1 gram protein pr. kropsvægt er en okay rettesnor) men skal stadig huske at proteiner er vores byggesten fungerer som igangsætter m.v, mens kuhydrater er til forbrænding/energi. Ddet er ikke så meget mængden af protein, men sammensætningen af aminosyrerne som det er vigtigt at være opmærksom på - altså at vi får de 8-9 essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne, hvilket fåes ved at spise varieret så proteinerne bliver suppleret og dermed komplementeret medmindre man spiser fx quinoa, amaranth, boghvede, chiafrø eller hamp som indeholder 8 essentielle aminosyrer.

Vil lige korrigere - altså 1 kg frugt og grønt som egentlig er anbefalesværdig, men stadig - så længe man får kulhydrater fra andre kilder- anbefales det stadig at frugt kun udgør de 2-300 gram og resten således skal udgøre grønt. Hvis man skal se på hvad mennesker i bund og grund har levet af, før hele industri og fast food alderen med skod og næringsfattig mad, har man levet af mange forskellige planter, som falder ind under grøntsager (diverse urter, blade m.v.), og suppleret med frugt når det var muligt. og her på den nordlige halvkugle ligledes med animalske produkter og grød/brød især i vinterhalvåret hvor der ikke er friske planter tilstede. Måske er 1 kg i bund grund for lidt at få dagligt for at leve optimalt, men ved ikke om du/i også vejer jeres kost eller måler i kun i kcal? Jeg spiser bare en masse grønt, men må ærligt tilstå jeg ikke går meget op i det med at måle og veje min mad - spiser i stedet det jeg har lyst til..

At spise korn er selvfølgelig ens eget valg, men alm hvede er desværre en kornsort som er blevet så forædlet gennem tiden at den faktisk er blevet til gift for vores tarmsystem og kan skabe forskellige ubalancer i kroppen (eks Jonna Deiberg), så jeg vil til enhver tid råde mennesker til at spise de gamle kornsorter i stedet, som også oftere er af bedre kvalitet - hvis man ikke kan undvære hvidt mel findes speltmel i en fin udgave (boghvedemel er også eminent), men generelt er det jo sundest at få alt med fra kornet ift næringsstoffer og fibre :)

 

Planteavler
søn, 09/15/2013 - 09:53

Som svar til af Lene

Fine urter, det ser godt ud, tak for det! :good:

Undersøgte lige et par ting, hvilket resulterede i D-vitamin-artiklen. Bemærk, at jeg har interesseret mig for D-vitamin, sol og viden om optimal optagelse af D-vitamin siden 2007-2008. Min mailboks indeholder svar fra sundhedsstyrelsen tilbage i 2008.

Det sjove er, at personer fra cancer.dk havde links til nedenstående materiale i deres mailsignatur. :clapping:

Det er rigtigt, vi glemmer ikke hvor vigtige komplekse proteiner fra planter er. :-)

Tak for korrektionen, det er selvfølgelig frugt og grøntsager. Ja, et af de største udfordringer med moderne mad er, at det indeholder store mængder energi men begrænsede mængder af den livsnødvendige næring. Det er lidt skræmmende, at voksne mennesker vælger at sulte sig på en kulhydratfattig kur, for at tabe et par kg. kropsvægt. =-O

Jeg vejer kun maden, når jeg skal følge en opskrift. :-) Eller hvis jeg vil finde ud af, hvor meget en banan i virkeligheden vejer. Normalt spiser jeg indtil jeg ikke har lyst til at indtage mere - da jeg ikke vil sulte min krop. Men jeg tænker selvfølgelig over, at få en varieret plantebaseret kost, der så vidt muligt følger 80 / 10 / 10 reglen.

OK, jeg vidste ikke, at man også har smadret hveden. Har ellers lige købt 5 kg hele bygkerner. Der er fuldkorns-byggrød her til morgen. :yahoo:

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.