Bog til kræftpatienter - advarsel!

Bogen Kræft og Ernæring

Ny madbog "Kræft og Ernæring" til kræftpatiener bliver omtalt i Favrskovavisen. Jeg har ikke læst bogen, men på baggrund af omtalen, kan jeg ikke anbefale bogen til syge mennesker. Jeg er enig i, at syge mennesker skal ernæres, men at man fraråder fedtfattig kost og ønsker en diet med et højt indhold af proteiner (sandsynligvis animalsk protein), er langt fra den internationale anbefaling. Se for eksempel T. Colin Campbell, en af verdens mest respekterede ernæringsforskere, informere om den sandsynlige sandhed om ernæring i sin Ted Talk præsentation:

Hvis jeg eller en af mine nærmeste bliver syge, anbefaler jeg The Gerson Therapy, som er baseret på friskpresset frugt- og grøntsagsjuice suppleret med kaffelavement for at aflaste leveren.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Sidst ændret
05/10/2020 - 10:15
Lene
ons, 01/08/2014 - 20:44

Bliver nød til at blande mig- jeg mener selvfølgelig grønt, urter og frugt/bær er vejen frem grundet deres antioxidanter og især urters basedannende effekt (kræft trives som bekendt i et surt miljø m.v). Dog kan man ikke komme uden om at kroppen altid har behov for de nødvendige fedtsyrer, som GLA, DHA og EPA, som bl.a. er gavnlige til at dæmpe inflammation. Der findes mange forskellige fedtsyrer som er vigtige at få - både mættede, monoumættede og polyumættede - vigtigst af alt er at fedtsyrene behandles korrekt, så de beholder deres egenskaber i kroppen.

En god bog er "når diagnosen er kræft" af Inge Kellermann. og ellers kan Andreas Morritz også varmt anbefales

Kasper
ons, 01/08/2014 - 23:12

Som svar til af Lene

Jeg kan ikke se hvorfor det er relevant at fokusere på, at man skal have de rigtige mængder fedtsyrer, når det drejer sig om en fedtfattig uraffineret plantebaseret kost? De eneste essentielle fedtsyrer vi skal have gennem kosten, er linolsyre ("omega 6") og α-linolensyre ("omega 3") (ret mig hvis jeg tager fejl), hvoraf α-linolensyre kun findes i planter. Hvis man spiser en variet kost af frugt og grønt, indtager man højst sandsynligt disse fedtsyrer i de rigtige mængder.

Lene - Mener du at det er nødvendigt at supplere sin kost med raffineret fedt? Jeg ville mene at det ikke er nødvendigt hvis man får dækket sit kaloriebehov. Det jeg længe var overbevist om, var at man skulle sikre at ens linolsyre til α-linolensyre forhold ligger på max 4:1, men jeg har dog haft en forelæser som ikke mente at forholdet var så vigtigt som man gjorde det til. Det virker dog stadig mest logisk for mig at det er vigtigt ikke at få for meget linolsyre i forhold til α-linolensyre, for at sikre syntesen af DHA.
Har du selv en holdning til linolsyre til α-linolensyre forholdet? Har du desuden en holdning til hvor mange gram fedt der skal til per kg. kropsvægt, for at sikre sig på en kost med en sammensætning af makronæringsstoffer på 801010?

Bliv veganer i dag

Lene
fre, 01/10/2014 - 16:52

Som svar til af Kasper

Så længe det drejer sig om sunde fedtsyrer fra gode planter,  hvor olien er udvundet via koldPRESNING har jeg intet imod rene olier. Presning ser jeg ikke som raffinering, da alle sekundærer stoffer indgår i olien. Men i forhold til alle de billige olier, margarine mv. er der tale om raffinering, der logisk nok er til skade for helbredet. Så længe olier købes økologisk har man en god chance for ordentlig produktion ( alle øko olier jeg er stødt på er koldpressede ). Nu har jeg ikke adgang til friske oliven, bananer mv. hvor man er sikret ordentlig modenhed og næringsstoffer, da de er plukket mens de stadig var umodne, så tror på at tilskud/ olier i forbindelse med "tilberedning" er nogle af de bedste kilder, især her i vinter perioden. Dog ikke at forglemme hamp, hørfrø m.v.

Jeg har hørt forholdet mellem LA og ALA max bør være 4:1. men at det optimale er 2:1. Netop også for at der kan ske så optimal syntese som muligt. Generelt får mennesker alt for meget LA, som kan omdannes til AA, som fremmer inflammation. Det kan derfor være godt at sikre sig GLA igennem hamp, hjulkrone eller kæmpenatlys.

Teoretisk set ja, vil du igennem en god varieret plantebaseret kost få opfyldt behovet for LA og ALA. problemet er så at der skal et enzym til at omdanne dem til hhv GLA samt DHA og EPA, så kroppen kan få gavn af dem. Omdannelsen /enzymaktiviteten påvirkes af flere ting som ex sundhed, det er derfor muligt at nogle mennesker ikke kan foretage denne omdannelse af fedtsyrer. Fedtsyrerne er livsnødvendige til bl.a sunde cellemembraner, regulering af hormoner og hjernen og nerverne. Hjernen kan kun bruge DHA/EPA, som man kan sikre sig gennem fisk/krill eller mikro alger.

Der lidt forskellige meninger om fedt. I forhold til syre base kost bør fedt og protein udgøre max 33%. Generelt er jeg ikke spor fedt forskrækket -især ikke så længe det er de forskellige gode fedtsyrer det drejer sig om,  forholdet mellem omega 3 +6 er intakt, som ikke er harsket eller tilberedt uhensigtsmæssig.

Kasper
søn, 01/12/2014 - 14:44

Som svar til af Lene

Ja, det er noget griseri at vi ikke har adgang til friske bananer, Grrr. Dumme Danmark :)


Ved du hvad man skal testes for, når man skal have taget blodprøver, hvis man vil se om man omdanner LA og ALA til GLA, DHA og EPA tilstrækkeligt?

Bliv veganer i dag

Lene
søn, 01/12/2014 - 17:39

Som svar til af Kasper

Ja de nordiske lande er lidt i mangel af nogle frugter, men har i stedet andre planter at byde på - jeg er selv glad for hamp og hjulkronen, som vokser i Dk :)

Jeg ved det desværre ikke, men fx biopater og behandlere med tilknytning til orthomolekylær medicin laver forskellige tests ift kroppens næringstilstand- måske også fedtsyrer?