B12 vitamin mangel

B12 tilskud i tabletform.

B12 vitamin bliver ofte debateret, hvis man ikke indtager animalske fødevarer. Nogle animalske produkter indeholder B12-vitamin, især hvis dyrene får B12-tilskud i deres foder. Jeg er i gang med at læse "Could It Be B12" skrevet af Sally M. Pacholok med flere, og der er mange forskellige årsager til, at du kan have B12-mangel.

Personer der kan nikke genkendende til mindst et af nedenstående udsagn, har en forhøjet risiko for at have B12-mangel:

  • Du spiser ikke animalske produkter og ikke har gjort det i mange år (vi har et B12 lager i leveren).
  • Du er over 60 år gammel.
  • Du har en sygdom i dit fordøjelsesystem eller mangler en del af din tarm eller mavesæk.
  • Du har en spiseforstyrrelse.
  • Du drikker for meget alkohol.
  • Du har eller nogle i din familie har blodmangel.
  • Du har jernmangel.
  • Du har en autoimmun sygdom - type 1 diabetes, sterilitet, lupus...
  • Spædbørn der får modermælk fra en moder med B12-mangel.

Der er mange forskellige symptomer ved B12-mangel. Her er nogle af dem nævnt:

Mentale forandringer - man kan blive irritabel, træthed, søvnløshed, paranoia, personlighedsforandringer, hukommelsestab, depression og Alzheimers sygdom.

Neorologiske symptomer - smerte eller kilden på ben, arme og andre steder på kroppen, svaghed, spastiske muskeludfald, lammelse, forringet syn, blindhed, hovedpine og impotens.

Kredsløbsudfordringer - blodprop, hjertekarsygdomme, hjertestop og lavt blodtryk.

Andre symptomer - hurtig vejrtrækning, kronisk træthed, du falder ofte, mangel på appetit (anorexi), dårlig fordøjelse, diarré, forstoppelse, osteoporose, tinnitus, for tidligt gråt hår og kræft.

Det er derfor vigtigt at teste, om du har B12-mangel. Måder at teste på:

Serum B12-vitamin testen (blodprøve). B12 niveauet skal være mindst 450 pg/ml (Der er en gråzone mellem 200-450 pg/ml). For udsatte personer anbefales, at man arbejder på at have et niveau på 1.000 pg/ml eller over. Konverteringer: pmol/L = pg/ml x 0,738 ; pg/ml = pmol/L / 0,738 ; ng/L = pg/ml.

Methylmalonic Acid (MMA testen), som måler mængden af MMA i blodet eller i urinet. Det anbefales at måle MMA i urinet, da det findes i langt højere koncentrationer i urinet forhold til i blodet. Denne test er ikke nødvendig, hvis din læge accepterer at du mindst skal have 450pg/ml B12 i blodet og du ellers er sund og rask. Det debateres hvorvidt denne test er anvendelig, fordi den kan komme med tvetydige resultater - især hvis man tager medicin. Urin-MMA må ikke være over 3,8 microgram (MMA/mg cratinine).

Homocysteine (HCY) testen, som måler homocysteine i dit plasma. Det er en god test som supplement, især hvis du har hjertekarsygdomme. Er HCY målingen høj kan det indikerer mangel på B12, B6 eller Folsyre (folinsyre). Referenceværdien for HCY-niveauet er 4,0-12,0 micromol/L

Holotranscobalamin (HoloTC) testen, som måler det aktive B12 også kendt som HoloTC. Denne test er også supplerende og er nødvendig, hvis for lave grænseværdier anvendes til vurdering af B12-vitamin-blodprøven. For patienter med meget lave B12-værdier er resultaterne entydige: B12-blodprøven er lav, MMA er forhøjet og HCY er forhøjet. I tilfælde af at de tre test er enige om udfaldet, har patienten haft B12-mangel længe, ofte med permanent skade til følge. HoloTC bør ligge mellem 35 og 101 pmol/L.

Jeg fik taget en blodprøve for et par måneder siden som viste et niveau på 276 pmol/L (374 pg/ml) (normalområdet i Danmark: 200-600 pmol/L) . Jeg gik straks i gang med at tage B12-tilskud og er i gang med at undersøge, hvordan jeg kan overbevise min læge om, at jeg skal have B12-indsprøjtninger. Inden længe, skal jeg have taget blodprøver igen, da jeg efter mit vintereksperiment havde et D-vitamin-underskud, så jeg fik anbefalet dobbelt dosis D-vitamin. Mere om det, når jeg får mine næste blodprøve-resultater.

I akutte tilfælde anbefales altid B12-indsprøjtninger. B12 i tabletform kan anvendes efterfølgende, når B12-niveauet er normalt. Sugetabletter anbefales med 2.000 mcg per dag - methyl-B12.

Hvis der er læger eller andre der har forstand på de danske betegnelser for de forskellige udtryk anvendt ovenfor, vil jeg med glæde opdatere artiklen.

Man siger, at B12-behandling er den sikreste behandlingsmetode, der findes, så hvorfor lade være?

En nordamerikaner viser hele processen for B12 injektioner, hvis man vil gøre det selv: link til video.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Sidst ændret
01/04/2021 - 12:20
Lene
man, 04/21/2014 - 10:23

En lille sidebemærkning til B12, er at det er muligt at få B12 fra planteriget - Chlorella og spirulina (alger) er noget af det mest næringsrige du kan finde og indeholder bl.a. B12.  Den præcise dosis kender jeg ikke, da den jo afhænger af produktet og mængden der indtages. Det er muligt selv at dyrke spirulina. Selvom grøntsager i sig selv ikke er en kilde til B12 har man dog fundet ud af at mængden af B12 er større i økologiske grøntsager end grøntsager fra det "moderne" landbrug.

 

Planteavler
tir, 05/06/2014 - 17:03

Som svar til af Lene

Selvom jeg kunne ønske mig, at vi kunne få B12 fra planter, kan det i de fleste tilfælde desværre ikke længere lade sig gøre i den moderne verden vi lever i. Det meste af den dyrkbare jord er totalt smadret. Selvom vi køber økologisk er jorden stadig smadret af mange års jordpakning på grund af tunge markmaskiner og afmineralisering på grund af unaturlig tilførsel af næringsstoffer. Pakket og uernæret jord kan ikke gro optimale afgrøder. Mange tror at kemi kan løse alle vores problemer.....

Hvis vi spiser biodynamiske produkter, bør vi kunne tilfredsstille vores B12 behov. Fordi planter kan optage B12 i en jord der har et rigt microfauna (hvad hedder det på dansk?). ​Se Colin T. Campbell's uortodokse konklusioner på wholevana.com (2013).

Hvis du har levet af biodynamiske hele planter hele dit liv, så er det usandsynligt, at du har behov for B12-tilskud, selvom din blodprøve er lav. Har du i forvejen har et lavt B12 niveau og vil i gang med at ernære dig korrekt, kan du ikke forvente, at dit B12 underskud kan helbredes via en plantebaseret kost.

Og tilbage til Lenes kommentar. På side 213 i bogen "Could it be B12" advares mod spirulina og tempeh kosttilskud, som vegetarer og veganerer tror indeholder store mængder B12. I virkeligheden indeholder disse planter B12 analoger (noget der ligner eller ikke kan konverteres til det aktive B12 som kroppen har brug for). Disse B12 analoger blokerer optagelsen af cobalamin og giver et falskt normalt B12-niveau i blodprøver.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Lene
tir, 05/06/2014 - 19:28

Som svar til af Planteavler

Jeg skal ikke gøre mig klog på præcis hvilken "type" B12 der er i alger men jeg stiller mig nu også undrende overfor om cyancobalamin som udgør vitamintilskud i Danmark ikke kan have samme effekt? http://pro.medicin.dk/Medicin…

Desværre er mange af de vitamin og mineralprodukter der findes på markedet bundet uorganisk eller inaktive, hvorfor kroppen/cellerne ikke kan bruge det. Det er især tilfældet med billige præparater, som du enten slet ikke optager fra tarmen eller som ikke kan komme fra blodbanen og ind i cellerne (biotilgængelighed).

Jeg ved biosym har udviklet deres B-vitaminer i den aktive form således alle har mulighed for at optage dem i kroppen, da det jo ikke er alle mennesker der kan omsætte de inaktive vitaminer.

 

Planteavler
tir, 05/06/2014 - 21:07

Som svar til af Lene

Nu vælger at stole på, hvad en gruppe forskere og sygeplejersker, og en mængde andre studier har konkluderet over en lang tidsperiode. Seriøst syge mennesker er blevet raske ved at tage B12-vitamin-tilskud cyanocobalamin, hydroxocobalamin og methylcobalamin. Forskerne anbefaler dog methylcobalamin og hydroxocobalamin i stedet for cyanocobalamin.

Efter jeg har suget på cyanocobalamin 1.000 mg i et par uger, er mit B12 steget fra 276 pmol/L til 411 pmol/L. Det er en forbedring på cirka 50%, hvilket overrasker mig faktisk. Efter jeg har fundet ud af, at cyanocobalamin kan i visse tilfælde øge dit cyanid-niveau, har jeg valgt at lede efter methylcobalamin i stedet for. Det ser ud til, at sugetabletterne er effektive fordi vitaminet optages via slimhinderne og derefter direkte i blodbanen.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Henrik Møller …
tor, 05/15/2014 - 22:17

Jeg har med stor interesse læst dit indlæg. Efter jeg vandfastede i januar gik jeg veganer, og da jeg læste din artikel tænkte jeg at jeg lige for en sikkkerhedsskyld skulle få målt mit B12 vitamin.

Det viser sig så at jeg har 176 pmol/L (130-700). Da jeg hele mit liv har været storforbruger af kød, og igen var af den overbevisning at vi lager det i leveren, må jeg indrømme at det kommer lidt bag på mig. Men da du nævner hvilket tilstande kroppen kunne være i mangeltilstand, herunder autoimmun tilstand, giver det mere mening for mig. 

Hvordan oplever du selv tilskuddet fra B12? Har du haft nogen af ovenstående symptomer?

Venligst Henrik

 

 

Planteavler
tor, 05/15/2014 - 23:49

Som svar til af Henrik Møller …

Tak for tilbagemeldingen Henrik. Jeg er glad for, at du kunne bruge informationen til noget. Jeg er overbevist om, at du længe har haft et lavt B12-niveau, og at det ikke skyldes ændringen i din livsstil.

Den største effekt jeg har haft på min tilstand har været, da jeg blev 80-10-10 veganer for et lille år siden. Det fjernede eksem og andre gener fra min hverdag. B12-tilskuddet er relativt nyt for mig, så det kan jeg ikke vurdere på nuværende tidspunkt. Generelt er jeg ikke den store fortaler for vitamintilskud, men i forhold til det miljø vi lever i, giver det sandsynligvis mening. Det er værd at nævne, at nogle teorier viser, at raske veganere er mindre eksponerede for autoimmune lidelser og sygdomme generelt, selvom B12-niveauet er i den lavere ende.

Jeg vil også gerne pointere, at bare fordi man er veganer, betyder det ikke, at man nødvendigvis er sund.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Planteavler
fre, 05/16/2014 - 11:21

Som svar til af Henrik Møller …

Hej Henrik.

Et bonusspørgsmål. Hvor har du grænseværdierne 130-700 fra? På mine blodprøveresultater står der 200 <> 600 pmol/L. Hvis du har B12-mangel-symptomer, kan det være en god idé at få B12-indsprøjtninger efterfulgt af kontrolmålinger. På lang sigt kan du sandsynligvis nøjes med B12-sugetabletter.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Henrik Møller …
fre, 05/16/2014 - 14:43

Som svar til af Planteavler

Hej,

Det har jeg direkte fra selve prøven. Hun har endda været så fræk at skrive mine status er "helt iorden" og "flotte værdier"?
Jeg tænker flotte værdier ligger et sted midt i mellem referencen, som du også skriver er optimal.
Med hensyn til indsprøjtningerne ved jeg ikke om jeg kan få, da værdien er indenfor grænsen, i hvertfald den given grænse jeg har fået oplyst ;-)

Men ellers må jeg suplimenter med methyl B12, for værdierne skal da helt sikkert op, da jeg oplever en del af symptomerne.

Jeg kunne ikke være mere enig i din påstand at det ikke er sundt at være veganer. Det er sundt at spise sundt og have et sundt humør med det. Personlig er jeg på noget af en rejse hvor jeg, efter mange ubalancer grundet kost/livstil, gik glutenfri for et par år siden. Derefter vagatar, så veganer, og nu er jeg high raw fruit, med en del juice osv. Duriunriderstilen var dog ikke mig, da jeg mere fokusere på highwatercontent fruit, hvilket så mere eller mindre er et fuldtids job. Stivelse har jeg desværre også problemer med, men frugt er perfekt.

Hvor meget D-vitamin tager du?

Tak for en god blog!

Min prøve:

COBALAMIN 176 (130-700) pmol/L
P-25-Hydroxy-vitamin D3 stofk. 135 (50-160)nmol/L

Planteavler
fre, 05/16/2014 - 20:22

Som svar til af Henrik Møller …

I Århus er grænseværdierne 200-600, hvilket netop belyser problemet med tilfældig rådgivning om vores sundhed. Ja, det er svært at få indsprøjtninger, men jeg er overbevist om, at man kan betale sig fra det. For eksempel på et privat sygehus - et alternativ er også at skifte læge. Det er ikke nemt at finde methylcobalamin, men det er lykkes for mig at finde en webshop i Sverige. Uanset hvad, er det vigtigt, at du får foretaget en kontrolmåling efter en periode.

Durianrider er stærk fortaler for rå frugt og grønt, men han taber sig ekstremt, ved at spise på den måde. Derudover vil han gerne give folk et alternativ. Jeg synes selv, det er ekstremt svært at finde velsmagende, modent, friskt, og biodynamisk frugt og grønt her i Danmark.

I dag har jeg blot været ude i solen, så der kom D-vitamin fra Solen. Ellers tager jeg en pille med 35mcg, som sikkert er for lidt i forhold mit meget lave D-vitamin-niveau. Dit D-vitamin-niveau er super flot, og i dit tilfælde, ville jeg holde mig fra D-vitamin-tilskud i sommermånederne. Vitamintilskud bør kun tages, hvis det er nødvendigt. Kosttilskud har den ulempe, at det meget nemt ødelægger din vitaminbalance. Nogle mennesker oplever svimmelhed efter de har taget vitamintilskud.

Selv tak, jeg håber også, at man betragter HelePlanter.dk som et sundt debatforum og ikke kun en "blog". :-)

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Kasper
fre, 05/16/2014 - 22:42

Som svar til af Henrik Møller …

Hej :)

Jeg er ret sikker på at Planteavler ikke påstod at "det ikke er sundt at være veganer", men blot at det ikke nødvendigvis er sundt. Hvis man lever af frugt og grønt spiser man jo vegansk :)

/Kasper

Bliv veganer i dag

Henrik Møller …
lør, 05/17/2014 - 20:58

Jeg prøver at ringe til lægen mandag og få ham overtalt til den sprøjte ;-) Ellers er der nogen her:

http://www.vitaviva.com/da/vi…

Jo tak mit D-vitamin ser fint ud nu, den var også helt i toilettet for 1,5 år siden. Jeg søgte lidt frem og tilbage på nettet, og fandt frem til at dosis op til 250 mcg skulle være sikker(1), så jeg tænkte det halve af det ville være fint, så jeg suplementede med 125 mcg. Men efter et år var niveuet stadig det samme, så jeg boostede det op til 250 mcg. Alt var fint og efter det begyndte mine prøver at normalisere. Jeg vil dog påpege at hvis man overvejer denne dosis, ville det være en god ide at overveje K2 vitamin, som leder calcium hen til knoglerne, hvormod vitamin D absobere det ind i knoglerne.(2).

Og igen så er der ikke to der er ens. Personligt har jeg en autoimmun sygdom, som tapper mit D-vitamin. Det jeg kan finde frem til er, at jeg helst skal ligge i den høje ende af skalaen. 

 

Men rigtig hyggeligt at sludre med jer :-)

 

(1) http://ajcn.nutrition.org/con…

(2) http://articles.mercola.com/s…

 

 

Planteavler
søn, 05/18/2014 - 15:49

Som svar til af Henrik Møller …

Du linker til sugetabletter, men de bør også virke. Der er dog nogle mennesker, der ikke kan optage B12 fra sugetabletter, hvorfor det er vigtigt at få sine B12-værdier kontrolleret jævnligt, hvis man har et underskud.

Methylcobalamin-sugetabletter kan også købes hos veganlife.se dog kun 1.000 mcg i forhold til de 5.000 mcg, som du henviser til. Normalt henviser jeg ikke til helseprodukter, men i tilfældet, hvor du linker til et andet produkt, mener jeg, at det er OK. :-)

Tak for informationen om D-vitamin. Der kommer et indlæg om emnet på et tidspunkt, hvor forskellige holdninger bliver debateret. For eksempel er det vigtigt, at der er tilstrækkeligt aktivt D-vitamin kontra, det man måler, som er det lagrede D-vitamin.

For at få dine links klikbare, skal du bruge "hyperlink"-ikonet i editoren (en lille kæde).

God vind med det, håber du får det bedre. :-)

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.