B12 vitamin mangel

Forums: 

B12 tilskud i tabletform.

B12 vitamin bliver ofte debateret, hvis man ikke indtager animalske fødevarer. Nogle animalske produkter indeholder B12-vitamin, især hvis dyrene får B12-tilskud i deres foder. Jeg er i gang med at læse "Could It Be B12" skrevet af Sally M. Pacholok med flere, og der er mange forskellige årsager til, at du kan have B12-mangel.

Personer der kan nikke genkendende til mindst et af nedenstående udsagn, har en forhøjet risiko for at have B12-mangel:

  • Du spiser ikke animalske produkter og ikke har gjort det i mange år (vi har et B12 lager i leveren).
  • Du er over 60 år gammel.
  • Du har en sygdom i dit fordøjelsesystem eller mangler en del af din tarm eller mavesæk.
  • Du har en spiseforstyrrelse.
  • Du drikker for meget alkohol.
  • Du har eller nogle i din familie har blodmangel.
  • Du har jernmangel.
  • Du har en autoimmun sygdom - type 1 diabetes, sterilitet, lupus...
  • Spædbørn der får modermælk fra en moder med B12-mangel.

Der er mange forskellige symptomer ved B12-mangel. Her er nogle af dem nævnt:

Mentale forandringer - man kan blive irritabel, træthed, søvnløshed, paranoia, personlighedsforandringer, hukommelsestab, depression og Alzheimers sygdom.

Neorologiske symptomer - smerte eller kilden på ben, arme og andre steder på kroppen, svaghed, spastiske muskeludfald, lammelse, forringet syn, blindhed, hovedpine og impotens.

Kredsløbsudfordringer - blodprop, hjertekarsygdomme, hjertestop og lavt blodtryk.

Andre symptomer - hurtig vejrtrækning, kronisk træthed, du falder ofte, mangel på appetit (anorexi), dårlig fordøjelse, diarré, forstoppelse, osteoporose, tinnitus, for tidligt gråt hår og kræft.

Det er derfor vigtigt at teste, om du har B12-mangel. Måder at teste på:

Serum B12-vitamin testen (blodprøve). B12 niveauet skal være mindst 450 pg/ml (Der er en gråzone mellem 200-450 pg/ml). For udsatte personer anbefales, at man arbejder på at have et niveau på 1.000 pg/ml eller over. Konverteringer: pmol/L = pg/ml x 0,738 ; pg/ml = pmol/L / 0,738 ; ng/L = pg/ml.

Methylmalonic Acid (MMA testen), som måler mængden af MMA i blodet eller i urinet. Det anbefales at måle MMA i urinet, da det findes i langt højere koncentrationer i urinet forhold til i blodet. Denne test er ikke nødvendig, hvis din læge accepterer at du mindst skal have 450pg/ml B12 i blodet og du ellers er sund og rask. Det debateres hvorvidt denne test er anvendelig, fordi den kan komme med tvetydige resultater - især hvis man tager medicin. Urin-MMA må ikke være over 3,8 microgram (MMA/mg cratinine).

Homocysteine (HCY) testen, som måler homocysteine i dit plasma. Det er en god test som supplement, især hvis du har hjertekarsygdomme. Er HCY målingen høj kan det indikerer mangel på B12, B6 eller Folsyre (folinsyre). Referenceværdien for HCY-niveauet er 4,0-12,0 micromol/L

Holotranscobalamin (HoloTC) testen, som måler det aktive B12 også kendt som HoloTC. Denne test er også supplerende og er nødvendig, hvis for lave grænseværdier anvendes til vurdering af B12-vitamin-blodprøven. For patienter med meget lave B12-værdier er resultaterne entydige: B12-blodprøven er lav, MMA er forhøjet og HCY er forhøjet. I tilfælde af at de tre test er enige om udfaldet, har patienten haft B12-mangel længe, ofte med permanent skade til følge. HoloTC bør ligge mellem 35 og 101 pmol/L.

Jeg fik taget en blodprøve for et par måneder siden som viste et niveau på 276 pmol/L (374 pg/ml) (normalområdet i Danmark: 200-600 pmol/L) . Jeg gik straks i gang med at tage B12-tilskud og er i gang med at undersøge, hvordan jeg kan overbevise min læge om, at jeg skal have B12-indsprøjtninger. Inden længe, skal jeg have taget blodprøver igen, da jeg efter mit vintereksperiment havde et D-vitamin-underskud, så jeg fik anbefalet dobbelt dosis D-vitamin. Mere om det, når jeg får mine næste blodprøve-resultater.

I akutte tilfælde anbefales altid B12-indsprøjtninger. B12 i tabletform kan anvendes efterfølgende, når B12-niveauet er normalt. Sugetabletter anbefales med 2.000 mcg per dag - methyl-B12.

Hvis der er læger eller andre der har forstand på de danske betegnelser for de forskellige udtryk anvendt ovenfor, vil jeg med glæde opdatere artiklen.

Man siger, at B12-behandling er den sikreste behandlingsmetode, der findes, så hvorfor lade være?

Harley, også kendt som Durianrider, blev interviewet om B12 i 2012:

 

Durianrider giver et B12 skud på Woodstock frugtfestivallen (video fra 2011): link til video.

En nordamerikaner viser hele processen for B12 injektioner, hvis man vil gøre det selv: link til video.

Emner: 

Venlig hilsen GrN.dk, udvikling af hjemmesider, regneark (Excel/VBA), datahåndtering, logistik- og økonomimodeller. | Vegansk Youtube - Plant Sugar | Vegansk Retreat Thailand