Jackfruit AKA Brødfrugt

Brødfrugt også kendt som Jackfruit er en kæmpe frugt som kan veje op til 55 kg. Frugttræet gror i tropiske områder og er kendt for at kunne producere store mængder frugt fra et enkelt træ og er et af de mest produktive frugttræer som findes, da et voksent jackfruittræ typisk producerer mellem 200 og 500 frugter om året.

Der er forskellige typer jackfruit. Den gule er mest almindelig her i Thailand, og min favorit er den orange, som er sød-sur og har en fantastisk aroma. I Nordthailand er der så meget jackfruit, at meget frugt går til kompost, ligesom æbler i Danmark.

En traditionel Thailandsk ret er knust ung jackfruit med forskellige urter og krydderier. Se videoen herunder hvordan det laves. Frugten er meget klistret og er besværlig at håndtere, hvorfor retten typisk kun laves i forbindelse med specielle lejligheder. Se video med opskrift herunder.

Jackfruit frø er også meget velsmagende. Frøene tilberedes ved kogning eller dampning og smagen minder om spisekastanje. Nogle mennesker får luft i maven af at spise jackfruit frø, så vær varsom med at spise dem i store mængder.

I Danmark er det svært få fat i frisk jackfruit i god kvalitet. Frisk jackfruit kan muligvis findes følgende steder, men ud fra billeder og info fra andre er det ikke specielt appetitligt og typisk meget dyrt:

  • vietnamsupermarked.dk.
  • thaisupermarket.dk.
  • bazarvest.dk
  • Uganic.dk
  • tasty-coconut.com

En mulighed er at købe tørret jackfruit, som er en bedre variant i forhold til frisk, hvis man ikke kan plukke frugten fra træet.

Jackfruit kan også findes på frost hos asiatiske supermarkeder, hvor man ofte kan få en pakke der smager ret godt.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Sidst ændret
05/25/2021 - 09:41