Brændenælde-te

En god brændenældete kan laves af en god håndfuld brændenælder og tre til fire teskeer tørret mynte og lakridsrod. Brændenælder betragtes af urteeksperter som en af de mest effektive midler mod høfeber og andre allergier.

læse mere om brændenælder.

Se videoen herunder for at se hvordan brændenældeteen kan tilberedes.

Andre kilder: Urtebogen.

Forums
Last modified
10-05-2020

Et dørslag kan bruges i stedet for en tallerken. Hvis det skal være helt rigtigt, så bør de friske brændenælder lægges i en gryde, hvorefter 2-3 deciliter kogt vand hældes over - vandet skal helst være 97-98 celsius grader, så planterne ikke smadres helt devil.

Brændenælderne kan jeg ikke smage på grund af lakridsroden og mynten, men jeg har læst nogle steder, at brændenælder ikke smager af så meget i sig selv. De dæmpede dog den søde lakridsrodssmag.

Mon, 06/10/2013 - 22:02 Permalink

Brændenælden er en fantastisk urt der kan virke udrensende/afgiftende og som er god til gigt og eksem problemer. Endvidere er den rig på vitaminer og mineraler - bla. folsyre, calcium og silicium.

Jeg vil dog anbefale, at vandet du bruger til at trække de forskellige næringsstoffer ud af planten med, kun er omkring 80 grader for ikke at dræbe de aktive stoffer i planten. -Dette gælder i øvrigt for alle urteteer! Når der laves udtræk fra lakridsroden anbefales det jo også kun at vandet små simre..

Jeg synes nu ikke de første spæde skud jeg plukkede i foråret var speciel lyse i farven, men om de er lysere senere på året har jeg ikke tænkt over. Her plukker jeg bare det øverste fra den fuldvoksne plante, derfra, hvor bladene endnu ikke er ødelagte af snegle m.v.

Brændenælden kan bruges til nærmest alt - også rå, hvis den bare kommes i en juicer eller blendes rigtig godt, så myresyren i bladene "deaktiveres". Den er især god i brød.

 

Mon, 06/24/2013 - 18:07 Permalink

Hej Lene.

Velkommen til HelePlanter.dk!

Mange tak for din kommentar :-)

Ja, jeg bør være mere opmærksom på temperaturen - du har ret, den skal helt ned på 80 grader. Jeg er bange for, at teen køler ned for hurtigt og ikke trækker alle de aktive stoffer ud af planterne.

Bruger du et termometer når du laver te?

Hvordan og hvorfor deaktiveres myresyren? Jeg har også bemærket at myresyren deaktiveres, når planten tørres - det forstår jeg ikke helt.

 

Mon, 06/24/2013 - 19:00 Permalink

Mange tak :)

Jeg har aldrig brugt termometer, men ved at man kan købe et særligt et af slagsen til te. Jeg benytter dog den tommerfingerregel at jeg venter ca 10 min efter vandet har kogt med at bruge vandet. Om det er helt nede på 80 ved jeg selvfølgelig ikke, men jeg har hørt flere steder at det er omkring den tid vandet tager om at "køle ned" og det går i hvert fald fint med at trække smag og farve ud :)

Rent kemisk ved jeg ikke helt hvorfor, men opvarmning, tørring, knusning mv. gør i hvert fald tricket ift at man ikke brænder sig ;) men måske fordi man ødelægger de fimre/stik hår på nælden som ellers fører myresyren ud?

Tue, 06/25/2013 - 08:50 Permalink
Planteavler

In reply to by Lene

Takker for info.

Jeg tror jeg skal have fat i et stegetermometer.

På engelske sider skriver de kun at "stinging neetle" mister dens stikkeeffekt, hvis man tører den. Jeg tror din forklaring er den bedste :-)

Hvis du vil have mail-notifikationer, når der kommer svar til dine indlæg, må du gerne oprette en bruger på siden. Vi har ikke udviklet e-mail-notifikationer til anonyme brugere endnu. Du kan oprette en bruger på følgende side: http://heleplanter.dk/user/register

Husk at kigge i din spam-box efter oprettelsen, hvis du ikke modtager en mail i din indbakke.

Tue, 06/25/2013 - 18:36 Permalink