Den mørke tid og D-vitaminer

D-vitaminoptagelse

Billedkilde.

Det er en fordel at starte med Mangel på D-vitaminer inden du går videre med nedenstående.

Når det er mørkt udenfor, kan det være svært at få dækket behovet for D-vitamin.

Hvad skriver uafhængige forskere om emnet?

Doktor John A. McDougall i The Starch Solution (2012)

Solen er den mest effektive måde at få det nødvendige D-vitamin, for at undgå svage knogler. Din læge vil sandsynligvis anbefale D-vitamin-piller. Studier viser, at D-vitamin-piller kan gøre mere skade end gavn. D-vitamin-piller øger selvfølgelig dit D-vitamin-niveau i blodet, men udfordringen er, at ifølge studier er det ikke effektiv metode til opnåelse af stærke knogler.
Den gennemsnitlige indbygger i USA producerer 90% af sit D-vitaminbehov via sollys-eksponering, mens kun 10% kommer fra fødevarer med tilført D-vitamin eller D-vitamin-tilskud.
Din krop lagrer D-vitamin i dine fedtlagrer når du overproducerer D-vitamin i solskinsmånederne. I den mørke tid begynder kroppen langsomt at udløse det lagrede D-vitamin.
Immunforsvaret og huden påvirkes positivt af sollys-eksponering. Overeksponering fra sollys eller solarier giver ikke en D-vitamin-overdosis, men kan skade huden.
Den mest dramatiske konsekvens af mangel på sollys er Engelsk syge, som typisk rammer små børn.

Engelsk Syge - håndled på et barn
Billedkilde.

Normal-niveauet for D-vitamin ligger på 30 eller flere nanogram per milliliter (ng/mL) (cirka 75 nanomol per liter nmol/L). På den baggrund lider 50-90% af alle voksne og børn af D-vitamin-mangel. 51% af en gruppe unge mennesker på Hawaii, som i gennemsnit er ude i solen i 29 timer ugentligt, kunne ikke opnå minimum-niveauet for D-vitamin.
Forskere mener, at 30 milligram per milliliter er for højt og bør sænkes. Dr. McDougall mener, at niveauet bør være 20 millligram per milliliter (cirka 50 nanomol per liter nmol/L).
Årsagen til det høje minimumniveau er, at øge salget af vitamintilskud så medicinalindustrien kan tjene flere penge.

T. Colin Campbell i The China Study (2005)

Solens UV stråler laver D-vitamin via et prækemikalie (Precursor Chemical) i vores hud. Ved tilstrækkelige mængder sol, får vi alt den D-vitamin vi har behov for. Det meste D-vitamin lagres i leveren, men det lagres også i vores kropsfedt. Når kroppen har brug for det, bliver D-vitamin transporteret fra leveren til nyren, hvor det omdannes til superladet D-vitamin (1,25 D). Dannelsen af 1,25 D er det vigtigste skridt i D-vitaminnetværket, da 1,25 D bruges til de vigtigste funktioner i kroppen og er cirka 1.000 gange mere aktivt end det lagrede D-vitamin. 1,25 D overlever i cirka 6-8 timer, mens det lagrede D-vitamin overlever i cirka 20 eller flere dage. Studier viser, at den meget kraftige 1,25 D sørger for, at normale celler ikke bliver syge, som vist på nedenstående figur (kilde: The China Study, 2005).

Sammenhængen giver god mening, hvis antal sygdomstilfælde sammenlignes i forhold til afstanden til ækvator. De mennesker som bor nærmest ækvator har færrest moderne sygdomme, som kræft, osteoporose, Type 1 diabetes og mange andre. Den mængde sol du har behov for, er en fjerdedel af, hvad der får din hud til at rødme to til tre gange om ugen. Hvis man ikke kan få tilstrækkeligt sol, kan det muligvis gavne, at få D-vitamin fra kosten eller kosttilskud.

Følgende reducerer dine 1,25 D-mængder:

  • Indtagelse af animalsk protein. Disse proteiner skaber et surt miljø i blodet, som blokerer nyreenzymet, der producerer 1,25 D.
  • Indtagelse af fødevarer med højt kalkindhold. Kalk i vores blod er essentielt for optimal funktionalitet i vores muskler og nervesystem. Kalkniveauet i blodet skal være på et bestemt niveau uden store afvigelser. 1,25 D sikrer dette niveau, ved udveksling af kalk i blodet med kalk i knoglerne (kroppens store kalkbank). Når kalkniveauet i blodet stiger på grund af en kalkholdig ernæring, sænker det 1,25 D-produktionen og -aktiviteten.

Det er ekstremt vigtigt for din sundhed, at bevare et højt 1,25 D-niveau for at bevare et godt helbred.

Øget indtagelse af animalsk protein øger væksthormonet (IGF-1), som får cellerne til at dele sig, samtidigt med at fjernelse af gamle celler reduceres på grund af det lave 1,25 D-niveau - en tydelige invitation til sygdom. Det er samme væksthormon, der er årsag til kræft og øget celledeling i kræftsvulster.

Flodhesten der pattede på en ko!

Jeg, ligesom elefanter og flodsheste, har ikke taget D-vitamin-tislkud hele mit liv, men har stadig stærke knogler. For et halvt år siden stoppede jeg også indtagelsen af mælk og mælkeprodukter, men har aldrig indtaget store mængder af disse produkter, selvom industrien anbefaler en halv liter mælk om dagen. Læs også beretningen fra en topforsker om mælk og risikoen for kræft.

Solen er din ven, men lad være med at overdrive soleksponeringen. Brændt hud er ikke fedt!

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Sidst ændret
05/10/2020 - 10:15