Dommedagsuret

Et ur med visere, som står lidt i midnat.
Dommedagsuret er en nedtællingsindikator for en mulig global katastrofe (atomkrig, klimaforandring eller teknologiudvikling, som udfører ugenskabelig ødelæggelse for menneskeheden). Den 22. januar 2015 blev dommedagsuret rykket to minutter nærmere midnat 23:57 - tre minutter fra 24:00. Dommedagsuret er blevet stillet af forskergruppen "The Bulletin of Atomic Scientists" siden 1947 og inkluderer 18 nobelpristagere. Den seneste ændring skyldes:
  • Manglende politiske handling i forhold til de globale klimaforandringer.
  • Oprustningen af atomvåben på verdensplan.
  • Tvisten mellem USA og Rusland i forbindelse med konflikten i Ukraine.
  • Udfordringen med atomaffald.
Videnskabsmændene vurderer samme sikkerhedsrisiko som i 1984, hvor uret også blevet stillet til 23:57. Det er dog langt fra sikkerhedsrisikoen i 1953, hvor den kolde krig var på sit højeste og supermagterne testede atomvåben på stribe. Det fredeligste tidspunkt vi havde var 1991, hvor dommedagsuret blev sat til 23:43. USA og Sovietunionen lavede en aftale om nedrustning af strategiske våben og Sovietunionen blev opløst.
This is the alternative text
Journalisterne kalder Dommedagsuret for et gimmick. Jeg tror nærmere, at verden har behov for et tikkende ur for at øge opmærksomheden - vi har ikke råd til at hvile på på Laurbærene. Hvis vi ikke gør noget vil det globale befolkningstal stige, hvilket vil øge presset på jorden i forhold til de madvarer vi vælger at producere. Produktion af planter, som primær ernæringskilde løser en del af problemet, men vi skal stadig tage befolkningstilvæksten alvorligt. Det er ikke lang tid siden jeg var imponeret over at vi nu var 6 milliarder mennesker på jorden. I dag er vi over 7 milliarder - det er skræmmende!
Læs også hvad ingeniøren skrev i 2012, hvor uret sidst blev rykket fra 6 minutter i til 5 minutter i midnat.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Sidst ændret
05/10/2020 - 10:15