Drik Mælk

En statue af en ko, der malkes. En lille pige betragter statuen.

Mælk indeholder 3,2 % protein, 4,8 % kulhydrat, 3,9% fedt, mælkemorfin, pus fra den betændte yver og væksthormon (Insulin-like Growth Factor 1 - IGF 1). Det bliver derfor brugt at mennesker, som ønsker hurtigt at øge deres muskelmasse - for eksempel i bodybuilding. Tænk på hvor hurtigt en kalv vokser. Slagtekalve opfedes i cirka 9-11 måneder inden de slagtes. For landmanden handler det selvfølgelig om, at få kalven til at nå optimalvægten så hurtigt som muligt. Slagtekalve fjernes typisk fra moderen efter et par døgn eller tidligere. Derefter fodres slagtekalvene med kunstigt væksthormon, da moderens komælk skal sælges til forbrugerne.

Kasein

Kasein er det animalske protein i mælken. Mælkeproteinet betragtes som et højkvalitetsprotein sammen med æg, da indholdet og forholdet mellem alle essentielle aminosyrer er nær optimalt. Der findes ikke en enkelt plante med protein, som indeholder alle essentielle aminosyrer. Planteproteiner bliver derfor betraget som lavkvalitetsprotein. Planteriget indeholder dog alle essentielle aminosyrer, og det er derfor vigigt at variere plantekosten. Forskere har i årtier lavet undersøgelser, som viser, at indtagelse af animalsk protien med høj sandsynlighed øger sandsynligheden for mange frygtede sygdomme. Sygdomme som kræft, diabetes, osteoporose, og multipel sklerose (The China Study).

Lad os tage et kig på diabetes type 1, hvor en sandsynlig dokumenteret årsag er (The China Study):

  • Et spædbarn får ikke modermælk tilstrækkeligt længe og får mælkeprotein i stedet for.
  • Mælken ankommer til tyndtarmen, hvor det bliver fordøjet til amoninosyrer.
  • Nogle spædbørn bliver mælkeproteinet ikke helt fordøjet, og små aminosyrekæder eller fragmenter af det originale protein efterlades i tarmen.
  • De ufordøjede proteinfragmenter kan optages i blodet.
  • Immunforsvaret genkender disse proteinfragmenter som fremmedlegemer og ødelægger dem.
  • Uheldigvis ligner nogle af disse proteinfragmenter cellerne i bugspytskirtlen, som er kroppens insulin-produktionscenter.
  • Immunforsvaret mister evnen til at se forskel på mælkeproteinfragmenterne og bugspyskirtelcellerne og ødelægger dem begge. Spædbarnet er ikke længere i stand til at producere insulin.
  • Spædbarnet lider nu af den autoimmune sygdom diabetes type 1.

Mælk kan være årsag til diabetes type 1!

Mælkehormon

Mælkehormon øger celledelingen i kroppen (IGF 1). Kroppen skal bruge energi på at cellerne deles, i stedet for at fjerne de celler som dør eller dem som kræver reparation. Forskningen har også undersøgt, hvorfor nogle populationer med lavt væksthormon i kroppen (IGF-1) ikke får visse sygdomme. Det viser sig, at kroppen bruger energi på at vedligeholde de endnu raske celler, i stedet for uhæmmet vækst. På den måde mindskes sandsynligheden for kræft, og i teorien er det muligt at blive ældre. Nogle studier fokuserer også på, at sænke energiindtagelsen i løbet af dagen, for at sænke væksthormonet. På HelePlanter.dk fokuserer vi primært på at et godt liv med masser af energi, så vi har ikke fokus på at mindske det naturlige væksthormon i kroppen, da planteprotein ikke stimulerer kroppens væksthormon.

Uafhængige danske læger fortæller mere om mælk på Nomilk.dk. Du kan også tage et kig på mælkebloggen Komælk.dk. Tænk!

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Sidst ændret
05/10/2020 - 10:15