Er vandfaste sundt?

Rent vand i plastflaske, som står på en græsplæne.

Har du en kronisk sygdom, som ingen læger ved hvordan de skal behandle, vil en vandfaste helt sikkert være en mulighed for at give kroppen lov til at fokusere på at helbrede sig.

Hos True North Health Center i Santa Rosa, er de eksperter inden for vandfaste. Et af deres stærkeste værktøjer er en kost baseret på hele planter. Læge Michael A. Klaper (Doctor of Medicine) mener i øvrigt at, at næsten alle invaliderende og kroniske sygdomme skyldes den vestlige fedtrige, over-forarbejdede, salt-, sukker-, olie-holdige kost, som er baseret på animalske fødevarer. Ved at indtage plantebaserede fødevarer stopper de fleste sygdomme med at udvikle sig og kroppen får lov til at hele.

Hele Planter

Faktoren der tillader at kroppen kan hele er indtagelsen af hele planter og ikke vandfasten som sådan. Vandfasten er kraftfuld metode til at starte kroppens heleproces og forbedre kropstilstanden i forbindelse med mange almindelige og livstruende sygdomme.

Vandfasten

  • I løbet af de første 24 til 48 timer brænder kroppen sukker i blodet, og sukker der er lagret i musklerne og i leveren som glykogen.
  • Den "ægte" stofskifte-faste starter først, når alt blodsukkeret er omdannet. Denne proces tager to til tre dage. På det tidspunkt begynder kroppen at forbrænde fedt for at få brændstof og små molekyler kaldet ketoner fremkommer i blodbanen. Den fastende vil opleve, at sulten bliver dæmpet af disse ketoner.
  • Omkring dag fire eller fem er sulten som regel væk og er erstattet af en behagelig fornemmelse om velvære. Det lyder underligt, at man føler, at man har mere energi, når man faster, men når kroppen er på en vandfaste, skal der ikke bruges energi på samtlige aktiviteter i fordøjelsessystemet. Denne fornemmelse fortsætter de første par uger i løbet af en vandfaste.
  • De fleste personer som ikke har spist i tre uger har det fantastisk. Det er på det tidpsunkt hvor den syge person oplever, at blodtryk og blodværdier bliver normale. De fleste smerter, hævelser og andre tegn på betændelse begynder at aftage.

Kroppen renser sig selv

Vandfaste renser kroppen på celleniveau. Rester fra restaurantbesøg, fast-food snacks, forarbejdede desserter sætter spor i vores krop. Det er alt fra smags- og farvestoffer til konserveringsmidler og stabilisatorer, der danner en giftig mikstur, som ophober sig i vores krop. Vi oplever kronisk træthed og andre ubehageligheder. En vandfaste renser ud med rent vand, som strømmer igennem vores celler, og fjerner fremmede molekyler.

Opsyn under fasten

En vandfaste der varer længere tid end tre dage, bør foretages under opsyn fra uddannede eksperter inden for området. Opsyn er nødvendigt, så puls, blodtryk, og andre kropsfunktioner kan undersøges dagligt. Det vigtige er, at afslutte fasten på det rigtige tidspunkt, så der ikke opstår seriøse problemer.

Medicin under vandfasten

Medicin og kosttilskud forstærkes af en vandfaste. Alt medicin og tilskud skal derfor stoppes inden vandfasten begyndes. En undtagelse er Skjoldbruskkirtelerstatninger, som normalt ikke kan undværes, men dosen halveres under fasten.
Personer som tager medicin, der nedsætter immunforsvarets funktion eller antidepressive midler, kan lide større skade end gavn af en vandfaste. Til disse personer anbefales en juicerensning (Kræftramte og deprimerede personer - The Gerson Therapy).

Juicerensning

​En juicerensning eller juicekur, der foretages ved indtagelse af friskpressede grøntsager, er fantastisk for helbredet. Kroppen går ikke i ketose, som opstår ved vandfasten, men et par dage eller uger på sunde juicer, kan sætte gang i helbredelsen af kroppen. Det er især tilfældet for personer, som er vant til at indtage kødbaserede, og meget forarbejdede fødevarer (HelePlanter.dk tilføjer animalske produkter generelt).
Det bliver igen pointeret, at hverken faste eller juicerensning er kilden til et sundt helbred men kvaliteten af de fødevarer, som indtages efter fasten.

Vandfasten afsluttes

En vandfaste afsluttes skånsomt med indtagelse af grøntsagsjuice eller frugtstykker af for eksempel vandmelon. Fiberindholdet øges langsomt med rå, dampede grøntsager og derefter mere faste fødevarer som ris og bønner.

Nye Smagsløg

​En af de fantastiske fordele ved vandfaste er, at det genopliver tungens smagsløg. Hele planter kommer igen til at smage fantastisk. En sund livstil baseret på hele planter kan give grobund til et vedvarende og energisk helbred.

Læs hele beretningen på engelsk om vandfaste på NutritionStudies.org (2014 med kommentar fra T. Colin Campbell). Se også McDougall anbefaler faste.

Hvad er ulempen ved vandfaste?

Du kan komme rigtig galt af sted, hvis du foretager en vandfaste uden overvågning fra læger. Nogle mennesker skal supplere deres vandfaste med juice fra hele planter, hvis kroppen er så ødelagt, at den ikke kan håndtere vandfasten.

Det kan tage mange måneder at reetablere sit energi- og konditionsniveau, hvis en langvarig faste foretages - for eksempel 3-6 uger.

Det er derfor, at vandfaste normalt kun anbefales i meget svære sygdomstilfælde. De fleste mennesker, vil trives med en fedtfattig og kulhydratrig plantebaseret livsstil, som kan løse mange almindelige skavanker, som hovedpine, allergi og eksem, depression, og fordøjelsesproblemer.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Sidst ændret
02/02/2021 - 04:46
Lene
man, 04/06/2015 - 21:11

Ingen tvivl om at faste nogle dage kan have sine fordele for at "genstarte" systemet, men det er med kraftige forbehold for de fleste mennesker.

Det er desværre muligt at ende med en seriøs selvforgiftning, hvis de giftstoffer, tungmetaller og andre uhensigtsmæssige ting, der kan være lagret i kroppens celler ikke kan blive udskilt, når de bliver frigivet til blodet ved fedtnedbrydningen. (Kroppen lagrer, det der er toksisk i fedtvæv, hvor det ikke kan gøre skade på vitale organer).

Kan kroppen ikke udskille disse giftige stoffer igennem leveren til galden og ud (eller igennem vore andre udskillelsesorganer) påvirkes kroppen negativt. Når der kun indtages vand undgår man at galden tømmer sig.  Fedtopløselige affaldsstoffer kan nemlig kun udskilles gennem galden, hvis galdeudskillelsen aktiveres af fedt fra kosten og ved hjælp af urter, der kan stimulere til galdedannelse og udskillelse.

Leveren er ekstrem vigtig i afgiftningen. Mange har desværre dårlig udrensningskapacitet af forskellige årsager og derfor bør en yderligere belastning undgås før man er sikker på at leveren fungerer optimalt.  

Derfor vil jeg mene det er vigtigt at man har forberedt sig grundigt inden gennem diæt uden pesticiderester osv. og helst i tillæg med urter, der kan styrke kroppens processer til udrensning og som indeholder vigtige antioxidanter. Kroppen er nemlig kompleks og kræver mange forskellige næringsstoffer for at kunne fungere optimalt i alle dens processer.

Ofte kan vi jo, som du også pointerer, nå rigtig langt helbredsmæssigt med en primær vegansk kost, når man husker at variere mellem de forskellige planter, frugter, nødder, frø og kerner samt gode urte teer og alger/tang.

Når det er sagt bør man også være opmærksom på vandet man benytter. Vand findes i mange forskellige kvaliteter afhængig af hvilken boring man får det fra. Mineralvand der købes i platikflasker kan heller ikke anbefales. Men det er et kapitel for sig.

Generelt bør man altid rådføre sig med en kvalificeret behandler, der kender til ens livsstil og helbred inden man påtænker faste.

Planteavler
tir, 02/02/2021 - 05:40

En ung mand vandfaster 7 dage hos True North Health Center og beretter om oplevelsen: 7 Day Water Fast @ TrueNorth Health Center

A guy with heavy back pain heals his back with a 7 day waterfast: 7 DAY WATER FAST - NO FOOD FOR A WEEK (Before & After) og WHAT TO EAT AFTER A WATER FAST

Dr. Alan Goldhamer (grundlægger af True North Health Center i Californien) har en debat med Rich Roll om vandfaste og en diet baseret på hele planter generelt. Ekstremt interessant selvom du ikke er vandfastende. :-) The Insane Benefits of Water-Only Fasting: Dr. Alan Goldhamer | Rich Roll Podcast

Dokumentar om vandfaste, som jeg har set et par år siden, men den er stadig god og interessant. For eksempel en beretning og helbredelse af mentale sygdomme via vandfaste. I Tyskland påstår 15-20% af befolkningen at have vandfastet allerede. Og mange andre fun facts som at han pingviner kan faste op til 4 måneder uden problemer: Science of Fasting

Disse videoer har hjulpet og hjælper mig på mit 7 dages vandfaste eventyr. I dag er jeg på dag 5 og har det fint. :-)

Tilføjer mere løbende.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.