Gartneriinnovation flytter fra Danmark til Sverige

Forums

Alfred Perdersen & Søn er Danmarks største tomatavler. Onsdag d. 21. maj står der i Børsen, at tomatavleren har standset alle investeringer i Danmark, og alle investeringer i nye gartnerier og nyt udstyr bliver lagt i Sverige. Årsagen er den omkostningsfulde PSO-afgift (den grønne elafgift) i Danmark. PSO-afgiften skal dække statsstøtte til produktion af vedvarende energi og forskning inden for miljøvenlig energiproduktion. Det er en afgift som koster tomatavleren 3 millioner danske kroner om året. Det er en afgift, som ikke findes i Sverige. De penge kan bruges på at udvide produktionen i Sverige og investere i moderne teknologier, så modne kvalitetstomater er tilgængelige for forbrugerne. Et eksempel er en investering i speciallamper, så produktionen kan fortsætte om vinteren, som er noget Lidl blandt andet har efterspurgt i Sverige.

Kort sagt, PSO-afgiften skaber arbejdspladser inden for vindmølleindustrien men fjerner arbejdspladser og produktionen af gode fødevarer i Danmark. Hvis du fjerner gode fødevarer fra Danmark, er der sandsynlighed for, at fødevarepriserne stiger og flere mennesker får dårligere livskvalitet. I sidste ende øger det andre omkostninger, som er mindst lige så problematiske, som udfordringen med vedvarende energi.

Gartneriindustrien er den eneste måde vi i Danmark kan få frisk, velsmagende, næringsrig frugt og grønt året rundt. Så det gælder om at udvikle og bevare innovationen inden for gartneriområdet. Eller vil du hellere have tomater uden næringsstoffer, der smager af pap og vand?