Hospitalsmad

Appelsinjuice - ikke fra koncentrat

Forestil dig, at du bliver akutindlagt på et sygehus og det eneste du kan få at spise, er en rullepølse- og ostemad. Henrik Højgaard Rasmussen er formand for det regionale ernæringsudvalg i Region Nordjylland og professor og leder af Center for Ernæring og Tarmsygdomme ved Aalborg Universitetshospital. Ifølge Henrik, skal der mere fokus på at få den rette ernæring til patienterne via fokus på at få tilstrækkelige proteinmængder. Det undrer mig, at fokus er på protein, når kroppens primære energikilde er kulhydrater. Vi bør kigge i en anden retning.

Kære Henrik jeg håber du vil kigge på plantebaseret ernæring, og hvis det er seriøst syge mennesker, bør man kigge i retningen af Dr. Gerson og Gerson Therapy. Den dag jeg ligger på et hospital og er fuldstændigt ødelagt, har ikke lyst til at spise, håber jeg, at jeg har mulighed for at få en friskpresset appelsinjuice og grønne smoothies, så jeg kan få energi og mineraler i tilstrækkelige mængder. Dertil vil jeg supplere med den mængde fibre fra frisk frugt og mørkegrønne økologiske salatblade. Det er plantebaseret ernæring, som giver plus i samfundsøkonomien, da patienterne med større sandsynlighed bliver hurtigere raske.

Læs historien i Limfjordupdate.dk og forskernes oplæg i Mad som medicin.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Sidst ændret
05/10/2020 - 10:15
Lene
lør, 10/25/2014 - 13:05

Ja, der skal helt sikkert mere fokus på optimal mad på hospitalerne således kroppen faktisk kan restiturere sig. Om hospitalerne engang kun udbyder naturlig mad uden komælksprodukter, kød, hvedebrød og pasta, NaCl, hærdet fedt, hvidt (raffineret) sukker vil jo være dejligt. Og ja i stedet tilbyder fx grøntsags og frugt/bær smoothies suppleret med masser spirer (særlig lucerne og bukkehornsfrø), hummus, pestoer lavet på fx brændenælde, frø/kerner, bæredygtig ren havføde m.v. - Forholdet af makronæringstoffer bør dog variere afhængig af sygdom og andre faktorer.

Kosten er selvfølgelig essentiel, men der er også mange andre faktorer der kan spille ind ift underernæring (eller måske fejlernæring?). Fx er et andet vigtig fokusområde om kroppen overhovedet kan optage de nærringsstoffer der indtages. Hvorfor der også skal være særlig fokus på fordøjelsen, sundt tarmmiljø og tilstrækkelige fordøjelsessafter åledes maden kan spaltes optimalt.