International veganerdag 2014 - en dag i Århus

Tre personer står ved en bod og gør smagsprøver klar.

Det er den 24. november 2014 og dagen starter med at udtænke de mest fantastiske "Go Vegan!" tavler, som jeg kan have med til Århus centrum. Fantastiske tavler kan laves af almindeligt A4-papir og tusch. De krøller når man forsøger at sætte dem fast på rygsækken og på brystet. Det lykkes alligevel og jeg lokker kæresten med. Vi vælter ned i byen og finder frem til Veganerteltet på storetorv. Det er et hvidt telt, hvor der serveres forskellige veganske smagsprøver. Næste år vil jeg gerne hjælpe med et stort skilt, hvor der står International Veganerdag 2015. Jeg griber en stak flyers fra Mad Med Medfølelse og vælter rundt på strøget og deler ud - "værsgo" og folk siger pænt tak. Vi finder vej til den økologiske Café Ganefryd, men der er desværre proppet, og vi har lyst til noget varmt, så vi går videre. Næste stop er den økologiske Café Gaya - der går rygter om, at den bliver vegansk i stedet for vegetarisk. Der er stor fødselsdsagfest i cafeen, så der er ingen siddepladser - jo udenfor, men det er for koldt. På vej videre mod Magasin kommer vi i snak med nogen, som opdager mit Go Vegan skilt og vi har en god debat om, hvor godt for helbredet vegansk mad er. Vi finder et sted (Suppestegogis) med vegansk suppe med brød, hvor vi kan få en siddeplads. Det er OK supper og det koster ikke ekstra at få ekstra brød, som dog er meget salt og over-olieret.

På vej ned af Ryesgade i nærheden af Sankt Knuds Torv, opdager en Gøgler mit Go Vegan!-skilt og siger: "Go Vegan, det er godt" - det er svært ikke at få et smil på læben.

Vi nærmer os pølsevognen på Rådhuspladsen og bliver enige om, at vi godt kan dele en vegansk hotdog, som vi aldrig har smagt før. Vi kommer nærmere og ser også, at man kan betale med mobile pay - fantastisk! Glæden er kortvarig, da vi finder ud af, at de veganske hotdogs er udsolgte. Damen i pølsevognen beklager og siger, at hun ikke vidste, at det var international veganerdag. Det kan være vi er heldige næste år.

Hvis du en dag skal have junk-food, så vælg i det mindste vegansk. Det smager normalt bedre og det er sundere for dit helbred.

Kæresten og jeg tager et spil pool inden vi skilles ved åen, inden jeg fortsætter til foredrag om dyrevelfærd. Jeg vælter langs åen mod Folkestedet, hvor Thomas Erex skal holde foredrag. På vejen vælter jeg ind på den økologiske RåBar, som ligger på vejen. Jeg kan lige nå en friskpresset juice. Jeg vælger desværre forkert og får en ekstremt sur friskpresset appelsin. Pris og kvalitet hænger desværre ikke sammen på Råbar.

På folkestedet er der en lille flok på omkring 30 mennesker, som er kommet for at høre Thomas fortælle om dyreetik. Historien starter med Thomas' ven Jack, som er en hund og grisen, som jeg ikke kan huske navnet på. Det er en fint foredrag, der fortæller en historie om, at det er vigtigt at behandle andre levende væsener på ligefod med mennesker. Der er en kort pause efter foredraget, hvorefter der er tid til spørgsmål og debat med publikum. Vi snakker om veganisme og hvorvidt det er OK, at holde kæledyr i fangeskab, men for at holde debatten relevant, leder Thomas os tilbage på sporet om minimering af dyrs lidelser. Vi løber tør for tid i debatten, fordi vi skal videre til spisestedet Mikuna inden de lukker. Indlægget fra Thomas er rigtig godt, men jeg foreslår, at emnet bliver vegansk mad næste gang - et emne, som Thomas er passioneret omkring. Thomas, du elsker vegansk mad, fortæl om det i stedet for næste år.

Thomas Erex holder foredrag om Dyreetik

En mindre flok på cirka 10 personer går med på take away cafeen Mikuna, som er 100% vegansk og har fokus på bæredygtighed og økologi. Jeg bestiller en indisk ret, som hedder Mulligatawny med brød, som smager rigtig godt. Bemærk, at vand koster 10 kroner per glas. Normalt kan jeg godt lide at drikke en liter vand inden et måltid, så det kan godt blive lidt pebret, og vand kan ikke købes i kander. Vi har en god snak om forskellige veganerrelaterede emner og der bliver bestilt lidt mere brød. Vi siger pænt tak for et dejligt måltid og vælter videre. Bemærk at der mangler et kundetoilet, selvom der er siddepladser inde hos Mikuna.

Vi går/cykler tilbage til Folkestedet, og skal i gang med en workshop om dyrevelfærd. Planen er at se en film om, hvordan man kan ændre menneskers vaner og livsstil. Der er udfordringer med afspilning af filmen, så den bliver stoppet på et tidspunkt, inden alle deltagere forlader workshoppen. Moralen med filmen er, at man skal starte med små ændringer, hvorefter en stor ændring ikke bliver så voldsom. For eksempel start med en kødfri mandag, hvorefter en kødfri tirsdag, onsdag ikker er fjern. Derefter kan hele ugen blive kødfri. Vi har en god debat om, hvordan vi kan minimere dyrs lidelse og afslutter med løs snak blandt de sidste deltagere. Vi rydder og jeg fortsætter hjem.

En rigtig god aften, hvor jeg møder mange gode mennesker, som alle har noget interessant på hjerte. Tak for denne gang og god vind derude!

Se også programmet for International veganerdag 2014.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Sidst ændret
05/10/2020 - 10:15