Løbecoach

Det hele startede med indkøb af et par minimalistløbesko oktober 2013 - hvem vil ikke løbe lydløst som en ninja uden skader?

Der er under en måned til det lange strandløb på 130 km og de sidste forberedelser er i gang. Min holdning er, at der altid er plads til forbedring, og jeg besluttede at spørge Peter Henriksen, også kendt som Peter Piskeben og AkuPeter, om han vil sponsere en omgang løbeundervisning via Løblet.dk. Svaret er ja, og jeg iler af sted.

Om aftenen er jeg træt - meget træt. En ordentlig omgang finjustering med en masse nye indspark sætter hjernen i maksimale omdrejninger. Efter en god nats søvn, snurrer det stadig i hovedet med de nye ideer og forbedringsforslag. Jeg begynder at notere visdomsordene.

Peter en er erfaren og dygtig underviser og løbetræner. Du bliver mødt af en bestemt men venlig tone når du ankommer til Peters akupunkturklinik, hvor første del af undervisningen begynder. Du starter med at lære hvordan du finder dit tyngdepunkt og den rette lodrette kropsholdning. Du forstår hvordan dit tyngdepunkt hjælper dig med fremdriften når du løber. På det tidspunkt er du barfodet og har ikke løftet fødderne fra gulvet. Næste del foregår udenfor på hårdt underlag - enten vej eller fortov. I mit tilfælde foregår det i minimalistløbesko med 2mm sål. Du får lov til at løbe 100 meter og bliver derefter filmet med din bedste løbestil. Forbedringsmulighederne analyseres på skærmen. Du ser dine fejl og Peter ser hurtigt hvilke øvelser der bedst kan hjælpe dig på rette vej. Du glemmer hurtigt, at du bliver betragtet af resten af byens borgere, da koncentrationen er 120% med fokus på gyldne tips og tricks fra Peter. I starten løber du på stedet, mens du bevarer den korrekte kropsholdning. Langsomt begynder du at flytte tyngdepunktet frem, uden at læne dig forover. Teknikker og øvelser bliver serveret i dit tempo, hvor du lærer forbedring af benløft og korrektioner til kropsholdningen, hvis du læner dig for meget for- eller bagover. Du løber langsomt, du løber hurtigt, op ad bakke, ned ad bakke og du løber på stedet - det er næsten ligesom at tage kørekort til bilen!

Undervisningen afsluttes med en video af den forbedrede teknik, som du kan se nedenfor.

Primære løbe-øjenåbnere

  • Løft rigtigt - brug hasemusklerne. Dine hoftebøjere vil elske dig og din løbeøkonomi får et boost.
  • Find den rette holdning. Jeg ved at jeg læner mig lidt tilbage, da jeg stadig forsøger at beskytte min lænd, som blev overbelastet for et par måneder siden. Men jeg vidste ikke, at det bremser mit løb på den måde det gør!
  • Slap af i skuldre. Denne synes jeg er svær, når man i forvejen har spændinger fra sit arbejde ved computeren.

Derudover fik jeg at vide, at jeg bøjer for meget i knæene, så det må jeg prøve at rette op på. Den rette knæbøjning sikrer en bedre løbeøkonomi, da noget af energien, som ellers absorberes i musklerne, kan anvendes som fremdrift.

Se før-efter videoen: 

​​

Før-efter landingsbillede efter løbeundervisning.

 

Landingen er blevet væsentligt forbedret, hvor jeg nu lander nærmere mit tyngdepunkt. Landingen er også blevet mere kompakt, så belastningen af kroppen minimeres.

Før-efter løft-billede i forbindelse med løbeundervisning.

Løftet er også en smule mere kompakt, og det vigtige er, at løftet sker tidligere, så det bagerste ben ikke hænger for længe.

Jeg er meget tilfreds med resultatet og øvelserne til konstant forbedring af teknikken!

Akupunktur

Peter tilbyder akupunkturbehandling i kombination med sin erfaring inden for årsagen til løbeskader. Akupunkturbehandlinger kan også afhjælpe andre lidelser, som stress, søvnløshed og smerter. Det er gratis at spørge og Peter fortæller dig, om han kan hjælpe.

3 Hurtige fra Peter Piskeben

Hvorfor valgte du at blive akupunktør i stedet for massør eller fysioterapeut?

Jeg havde selv gode erfaringer med akupunktur i forbindelse med genoptræning efter et brud på min ene arm. Hverken fysioterapi eller massage kunne hjælpe mig af med mine smerter og give mig fuld bevægelighed igen. Det klarede tre nåle til gengæld på fem minutter.

Du er vegetar, hvad synes du er de største fordele ved denne livsstil?

fysisk lethed. Ren samvittighed. Og knaldgod karma.

Hvilke ernæringstips kan du give en veganer, der skal løbe 130 km på under 24 timer?

Jeg har aldrig løbet så langt, men mit bedste bud vil være: Keep it simple. Undlad at ændre radikalt på din kost i dagene inden, men gør det, der har virket under træningen. Spis bare lidt mere, så depoterne er fyldt op. Sørg for at teste det, du har tænkt dig at spise under løbet, på dine lange træningsture. Det er surt, hvis maven ikke kan klare mosten. (Jeg har selv haft diarré fra start til slut under et 50 kilometers natløb - og det var ikke rart).​

Løb rigtigt

Husk at det ikke er nok at spise rigtigt. Motion er en stor del af at have det godt i hverdagen. Hvis du løber, er det en god idé at løbe rigtigt og naturligt.  Jeg glæder mig til de nye lette løbeture og finjustering af teknikken. Det giver ekstra selvtillid i forhold til gennemførelsen af Ekspedition Hele Planter 2014, selvom det foregår på skråt underlag og sand ved Vesterhavet. Tusind tak Peter!

Løblet.dk tilbyder både eneundervisning og firmaworkshop, som jeg vil anbefale til min arbejdsplads, hvor vi er en del løbere, som med garanti vil nyde godt af en omgang løbejustering.

Teori om løbeteknikken Pose Running.

Forums
Sidst ændret
05/10/2020 - 10:15