Low Carb

Submitted by Planteavler on Fri, 09/19/2014 - 18:14
Forums

Low Carb henviser ofte til en kur, der går ud på at tabe sig hurtigt, ved at minimere indtagelsen af kulhydrater. I stedet for kulhydrater spiser man proteiner og fedt. En af de mere kendte personer, som anbefalede Low Carb, var Doktor Robert Atkins, som døde 72 år gammel i 2003 efter at have faldet på et isglat fortov.

Denne diet er blevet meget populær de seneste år også under navne som stenalderkost, Low Carb High Fat (LCHF) eller high protein, high fat (HPHF), som ikke skal misforstås med High Protein High Fiber.

Det som fik mig til at skrive om emnet var en e-mail der havnede i min indbakke med emnet "What", og indholdet var et link til et radioprogram på P1 og ordet "skræmmende". Radioprogrammet hedder "Sundhed på P1: Spis fedt og tab dig - men drop kulhydrater".

Jeg er faktisk lidt glad for, at P1 har valgt at bringe et indslag om LCHF på en så humoristisk måde, så det viser, at LCHF ikke er andet end en metode til usund vægttab ligesom alkoholisme, stofmisbrug og ukontrolleret faste.

Vi gennemgår nogle udtalelser fra den kliniske diætist Diana Kaiser.

"Kuren er populær i Sverige". At kuren er populær i Sverige, er ikke et argument for at kuren er sund. Forskerne advarer - "En trussel mod folkesundheden" - "Det går den forkerte vej". Jeg forstår ikke, hvordan en kur, der har haft så mange udfordringer kan være så populær. Jo, folk vil gerne tabe sig... hurtigt! Du taber dig, hvis du sulter kroppen for kulhydrater, men den uafhængige videnskab viser, at det er yderst sundhedsskadeligt.

"Fjerne kulhydrater, så kan fedt bruges som energi". Jeps, det  er ketose, som er den tilstand kroppen går i, når den bliver udsultet for kulhydrater. Det er en lignende tilstand alkoholikere og stofmisbrugere kommer i, når kroppen bliver udsultet for essentielle næringsstoffer.

"Kulhydrater lagres til fedt til bedre tider". Ligesom alle de overvægtige asiater som spiser flere kulhydrater fra ris end vi gør.

"Når insulin har ryttet op efter sukkeret". Uden sukker er der begrænset energi til musklerne. Insulin er yderst vigtigt, da det transporterer sukkeret i blodet ud i musklerne.

"Stegt flæsk med persillesovs, men ingen mel i sovsen!". Mel er ikke cool, men frugt, hvis man vil tage på er helt fint? Kan LCHF bestemme sig?

"Frugt tager man bedst på af". Det Kaiser mener er, at man tager på, hvis man spiser frugt. Det Kaiser mangler at fortælle er, at hvis man spiser meget fedt, som man gør på LCHF, så har sukkeret i blodet svært ved at forlade blodbanen, hvilket giver for højt blodsukker. Det er derfor uhensigtsmæssigt at spise fedt, da det fanger sukkeret i blodbanen. Sukkeret skal transporteres ud af blodbanen og ind i musklerne ved hjælp af insulinen. Det er dog ikke nemt, når et fedtlag blokerer denne transport. Det er fuldstændigt mærkeligt at Kaiser også siger at "LCHF er godt til stabilt blodsukker". Lige bagefter siger hun, at man skal spise frugt på LCHF, hvis man vil tage på... men frugt er kulhydrater (Carbs). Hvordan kan man spise frugt på en diæt der dikterer et lavt forbrug af kulhydrater, som banlyser lidt mel i sovsen?

Når jeg spiser frugt, taber jeg mig 2-3 kg. Vi taler om et kalorieindtag på 3.000-5.000 kcal om dagen fra frugt. En af grundene til, at jeg taber mig, er at jeg ikke får salt som der er i brød og andre fødevarer ved frokostbordet, som typisk er på en arbejdsplads.

"Det er meget uhensigtsmæssigt at spise ris, brød, pasta, gryn og kornprodukter". Det er selvfølgelig meget mærkeligt at nogle af de mennesker der lever længst her på jorden baserer deres kost på ris.

"Det er en god idé at have nogle ostestykker liggende". Ja, man kan også vælge at lære lidt om hvad ost er, ved at læse lidt på NoMilk.dk og indlægget Drik Mælk.

"Hvis man spiser 6 LCHF måltider om dagen spækket med fedt, så vil man tage på af det". Det er heldigt, at man kan vælge at spise hele planter, som man kan spise så mange af man har lyst til uden at tage på. :good: 

"Kan man få for mange æg? Nej det tror jeg ikke". Lidt bonusinfo om æg og bacon i videoen herunder.

Emner