Mad som medicin

Mad som medicin. Billede af et æble med et hvidt medicinkors.

T. Colin Campbell PhD og hans søn Thomas M. Campbell BA har skrev i 2008 en artikel om fordelene ved at integrere ernæring i klinisk medicin (The Benefits of Integrating Nutrition into Clinical Medicine).

I artiklen angriber de to forskere de helbredsmæssige konsekvenser af usund kost og manglende fysisk aktivitet. Den store udfordring er, at medicinstudier indeholder kun meget få emner i deres pensum, der belyser de åbenlyse fordele. Det viser sig, at en af årsagerne til den manglende undervisning i kost og fysisk aktivitet er, at dem som bestemmer pensum, er aldrig selv blevet undervist i emnerne. Forestil dig hvis du hos lægen fik at vide, at du bør spise flere grøntsager, i stedet for at få en recept til apoteket!

Hjertekarsygdomme

Der har været mindst to forskere, der har udgivet videnskabelige resultater om at have helbredt hjertekarsygdomme primært ved hjælp af kostvejledning. I 1995 udgav Dr. Caldwell Esselstyn og andre et resultat, som inkluderede 22 patienter med dokumenterede og alvorlige hjertekarsygdomme. Patienerne fik en behandling med plantebaseret kost med meget lavt fedtindhold og samtidigt fik de kolesterolnedsættende medicin. Fem af patienterne faldt fra, mens de andre både fjernede deres symptomer og blev helbredt for deres sygdomme.
På samme måde klarede Ornish og hans kolleger en undersøgelse af 28 patienter, der blev behandlet med plantebaseret kost, fysisk aktivitet og øvelser til afslappelse, mens 20 patienter var i kontrolgruppen. De 28 patienter havde væsentlige forbedringer i løbet af et enkelt år, mens kontrolgruppen viste signifikant forværring af den helbredsmæssige tilstand.

Kræft

En henvisning til undersøgelserne lavet af T. Colin Campbell og hans kolleger i forbindelse med The China Study. I alt over 60 års forskning. Det hele startede med hvordan kemiske giftstoffer påvirkede udvikling af kræft i rotter ved indtagelse forskellige mængder animalsk protein. Det viste sig, at ved at reducere eller fjerne det animalske protein, var det muligt at bremse eller helbrede sygdommen.
Flere undersøgelser viser, at personer som lever af en fiberrig kost, har en væsentligt reduceret risiko for kræft i tarmen og fordøjelsessystemet, i forhold til personer på en fiber fattig kost. Det samme gælder for de personer, som spiser flest grøntsager. En undersøgelse i 2001 viste, at mænd med den højeste indtagelse af mejeriprodukter havde en fordoblet risiko for prostatakræft og en firedoblet risiko for metastatisk prostatakræft i forhold til mænd med lav mejeriproduktindtagelse.

Diabetes

Diabetes er kendt for at blive behandlet via kosten. En undersøgelse med 60 type 2 diabetes patienter blev behandlet med en plantebaseret kost med lavt fedtindhold og en motionsplan. Efter 26 dage var resultaterne dramatiske. 91% af patienterne kunne undvære deres orale hypoglykemiske medicin og 76% af patienterne der tog insulin kunne også undvære det. Derudover blev deres blodprøveresultater (glukose, kolesterol, triglycerider) væsentligt forbedrede, samtidigt med at deres kropsvægt blev reduceret.

Andre sygdomme

Kosten påvirker også sandsynligheden for en række andre sygdomme, som inkluderer autoimmune sygdomme. Dr. Roy Swank udgav resultater fra en undersøgelse af patienter med multipel sklerose, som varede i 34 år. Behandlingen var en planteberiget kost og minimering af mættet fedt. Dødsårsagen stammende fra sklerosen blev væsentligt reduceret. Personer der fulgte kostrådene og havde milde symptomer fra begyndelsen havde fortsat milde symptomer 30 år efter.
Angående nyrerne. Vegetarer havde væsentligt færre nyresten. Derudover ved en reduceret indtagelse af animalsk protein og salt (for eksmpel mejeriprodukter), var der væsentlige reduktioner af kalksten i nyrerne.
Sunde knogler er også afhængige af kosten. Et højt indtag af animalsk protein i forhold til plantebaseret protein viste en tredoblet risiko for hoftebrud.

Den optimale kost

The China Study opsummerer de helbredsmæssige fordele af en plantebaseret kost baseret på uforarbejdede planter, som inkluderer bønner, fuldkorn, frugt og grøntsager. I de sidste tre årtier er der kommet en enorm udvikling inden for den professionelle kost- og helbredsrådgivning, der promoverer indtagelsen af disse fødevarer og en lavere indtagelse af animalske produkter. Ofte tilføjes følgende:

  • Indtag hele fødevarer - brune ris kontra hvide eller fuldkorn i stedet for hvidt mel.
  • Minimér forarbejdede fødevarer, som ofte indeholder høje mængder salt, fedt og sukker.
  • Indtag så mange friske, biodynamiske og naturlige fødevarer som muligt.
  • Minimér indtagelasen af tilføjet fedt, salt og sukker - for eksempel olivenolie på salaten, salt i vandet når ris, pasta eller kartofler koges.

Hvor bliver informationen af?

Der er uendelige udfordringer med implementering af denne information i dagligdagen. Der er forskellige sociale, industri- og mediemæssige interesser, som er i konflikt med de videnskabelige resultater. Derudover er der praktiske hensyn, som ressourcemangel i sygehusvæsenet, manglende motivation hos patienter og mangel på undervisning. Det er reelle og betydningsfulde forhindringer for at anvende mad som medicin. Tiden til forandring er gunstig, da flere er opmærksomme på deres helbred, og vi har flere muligheder for at overvåge vores helbred med elektroniske apparater. Derudover har omkostningerne til medicin og sygehusvæsenet aldrig været højere (især i USA), hvorfor der er alle mulige former motivation til et drastisk skift, som er fordelagtigt for både patienter, læger og samfundet som helhed.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Sidst ændret
05/10/2020 - 10:15