Mangel på D-vitaminer

Solens stråler får huden til at danne D-vitamin-hormon.

D-vitamin er et hormon, da huden kan danne det ved bestråling med ultraviolet lys UVB. Det naturlige D-vitamin kommer derfor i tilpasset ophold i solen, så længe huden ikke bliver lyserød eller rød (brændt).

Ifølge The Vitamin-D Solution er én af løsningerne på manglende sol UVB fra solarier. Manglende sol forekommer det meste af året, hvis man bor på jordens nordlige eller sydlige halvkugle undtaget sommermånederne. Udfordringen er også, at mange ikke længere arbejder udenfor men sidder det meste af dagen på et kontor. I vinterhalvåret er det mørkt, når man møder på arbejde og når man tager hjem. Solarier er på WHO-listen over kræftfremkaldende istrumenter, men UVB er livsnødvendigt, hvis kroppen selv skal være i stand til at danne D-vitamin.

Budskabet er, at man skal anvende solarier i rette mængder, så huden ikke tager skade og kroppen kan danne de rigtige mængder D-vitamin, som holder kroppen sund og rask. Bemærk også, at UVB lamper blev opfundet i 1930'erne som lægemiddel, men misbrug af solarier kan resultere i alvorlige hudskader. Du skal sørge for, at det solarie du anvender har en balance mellem UVA (94 til 97,5%) og UVB (2,5 til 6%), som minder om solens stråler. Derudover skal du kigge efter lavtrykslamper (tuber) i stedet for runde højtrykslamper, da de runde højtrykslamper er mere skadelige for huden. Der er også risiko for, at de runde højtrykslamper ikke gavner D-vitamin-produktionen i huden. En anden fordel ved solarier er en øget mængde melanin, som sikrer en øget besktyttelse af huden. Det kan være nødvendigt, hvis du forventer at opholde dig i solen i længere tid end du plejer - for eksempel hvis du tager på solferie. Forbrændt hud øger sandsynligheden for hudsygdomme.

Læs også den videnskabelige artikel om kvinden med Crohns Sygdom, der havde fået fjernet det meste af sin tyktarm. Hendes redning var UVB fra solarium tre gange om ugen, der sørgede for genetablering af et sundt D-vitaminniveau.

Gode råd til solariebrug

  • Brug solariebriller og ansigtsbeskyttelse.
  • Nogle typer medicin nedsætter hudens tollerence for sol.
  • Tag sol 50% af den anbefalede tid, for at opnå helbredsfordele - 3-5 minutter.​

Læs også Den mørke tid og D-vitaminer.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Sidst ændret
05/10/2020 - 10:15