Sådan falder du i søvn

Forums

Søvn er et stigende problem mange steder i den vestlige verden. Vi lever i et paradigme, som gør søvn upopulært. Udsagn som "du kan sove, når du bliver gammel" er populære blandt unge mennesker. Den uheldige konsekvens af denne form livssyn er, at der er alt for mange mennesker, der får alt for lidt søvn. En god måde at finde ud af, hvor meget søvn du har behov for, er at gå i seng tidligt og sove indtil du vågner af dig selv. Bliver du vækket af vækkeuret, har du sandsynligvis ikke fået dækket dit søvnbehov.

Til dem der gerne vil sove men ikke kan falde i søvn er der nogle tips, som jeg selv bruger og har hørt har hjulpet andre.

  • Spis tilstrækkelige mængder næring med speciel fokus på kulhydrater. Kroppen har svært ved at falde til ro, hvis den er underernæret (primært kulhydrater).
  • Stop med at indtage fødevarer mindst 3 timer inden du lægger dig til at sove. Kroppen har sværere ved at falde til ro, når den er ved nogle af de første faser af fordøjelsen.
  • Dæmp den kunstige belysning nogle timer før du planlægger at gå i seng. Undgå computer eller dæmp computerens belysning.
  • Undgå at dyrke sport inden du skal sove. Sørg for fysisk aktivitet i løbet af dagen i stedet for.
  • Lav vejrtrækningsøvelser og strækøvelser, som hjælper kroppen med at afspænde inden du skal sove. Disse teknikker kan også bruges, hvis du vågner om natten og ikke kan falde i søvn igen. En god yogastilling til afslapning er "ploven".
  • Nogle gange kan jeg finde på at tænke på en kompleks problemstilling jeg skal løse. Problemstillinger der nærmest er uløselige har en søvndyssende effekt på mig, da jeg bliver træt ved tanken om at løse dem. :-) 
  • Gå tidligt i seng. For eksempel 20:00 eller 21:00 for at få styr på de naturlige hormoner.