Vægtændring i bananer

Er der nogen, som har eksperimenteret med vægten af bananskrællen versus banankødet på forskellige modenhedsstadier?

Derudover er energi og næringsindholdet selvfølgelig også interessant - især når beslutningen skal tages om det er bedre at lægge sine bananer i ovnen ved 50 grader celcius, eller vente til de er modne ved stuetemperatur. Der kan gå mange dage før de er modne ved stuetemperatur og mister måske meget næring, vitaminer og mineraler i den tidsperiode.

Se denne artikel om modenhedsstadierne hos figner. Bemærk tykkelsen af skindet på en umoden figne i forhold til en moden.

Forums
Last modified
10-05-2020

Jeg har eksperimenteret i den forstand, at jeg har åbnet umodne bananer og jeg har åbnet modne bananer. Tykkelsen af skrællen på umodne bananer er tykkere end på modne bananer. Jeg har dog ikke vejet skrællen ved de forskellige modningsstadier, men vi kan gå ud fra at vægten svinder i grad med at tykkelsen svinder. 

En forklaring kunne være at en umoden banan mest er stivelse, som ikke optages og fordøjes særlig godt. Det er i hvert fald tilfældet hos mig og mange andre, hvis en umoden banan er lige noget for din fordøjelse, råb højt.
I takt med at bananen modnes, omdannes stivelsen til fruktose (sukker) og skrællen bliver lidt efter lidt omdannet til frugt. Når vi skræller en banan, kan vi ofte se de velkendte "ulækre" strenge, det er i grunden bare en modningsprocess vi observerer i levende live, det er skrællen der bliver til frugt.

Jeg stødte på en interessant opgave, der omhandler forskellen af sukkerindhold i umodne og modne bananer.

Wed, 06/05/2013 - 12:34 Permalink

Jeg beskrev dem som værende "ulækre", så det er nemmere at forstå hvad jeg snakker om, da 99% af befolkningen ikke bryder sig om dem. 

Hvis de er gode for fordøjelsen, så burde vi jo bare hamre umodne bananer ned i stedet for, da strengen jo egentligt bare er umoden banan der er ved at blive moden.

Vi skal bare have et refraktometer, der måler brix værdien i væsker. Jo højere brix værdi, jo sødere og bedre er frugten.

Wed, 06/05/2013 - 18:10 Permalink

Fibertråde bliver konstant omdannet fra skræl til frugt. Når du skræller en banan, så længe skrællen ikke er helt brun og tynd, vil der være fibertråde. Fibertrådene er altså umoden frugt, der er på vej til at blive moden. Hvis du siger at fibertrådene er gode for fordøjelsen, er det det samme som at sige at umodne bananer er gode for fordøjelsen. 

Nej, man skal have en væskeprøve.

Thu, 06/06/2013 - 23:01 Permalink