Bananer

7 indlæg / 0 new
Seneste indlæg
Bananer
Billede af en banan

En banan er en gul frugt med højt indhold af kulhydrater. Den smadrede banan på billedet er ikke spiseklar, da den endnu ikke har flotte leopardpletter. Hvordan kan man se, om en banan er moden? Hvad er forskellen i næringsværdi og hvordan påvirkes fordøjelsen, hvis man spiser bananer på forskellige modenhedsstadier (hedder det det?)? Kan en banan blive overmoden eller hvornår er begynder en banan at blive dårlig?

Venlig hilsen GrN.dk, udvikling af hjemmesider, regneark (Excel/VBA), datahåndtering, logistik- og økonomimodeller. | Vegansk Youtube - Plant Sugar | Vegansk Retreat Thailand

Der er mange forskellige bananer i verden. Nogle behøver ikke at få mange leopardpletter før de er modne, ens andre gør. I Danmark har jeg erfaret at en banan uden leopardpletter ofte er en umoden banan.

En banan er moden når man kan åbne bananen i toppen uden at høre en lyd, den må ikke "knække" når man åbner den.

Jeg har også taget fat i en banan med leopardpletter, som stadig sagde knæk ved åbning, så den kunne godt bruge lidt flere pletter.
Den du viser på billedet, kunne godt være et offer for lidt tæsk som du nævner. Dvs. at hvis man kaster rundt med en banan eller lægger den i sin taske uden beskyttelse, bliver den hurtigt brun på udvalgte steder, men det betyder ikke at bananen er blevet hurtigt moden.

Når en banan er umoden, er meget af frugten stadigvæk stivelse i stedet for fruktose. Når en banan er moden, er stivelsen omdannet til fruktose, og frugten bliver meget sødere, medmindre det er en dårlig banan. Jeg er har ikke selv testet ernæringen i bananer i de forskellige stadier af modenhed, derfor kan jeg ikke komme med nogen dybere forklaring. Jeg kan dog sige, at hvis man tager skrællen af en umoden banan og en moden banan, er der tykkere skræl fra den umodne banan end den modne. Jeg tror igen at stivelse kontra fruktose niveauet spiller en rolle her.
Fruktose fordøjes altid bedre end stivelse, derfor fordøjes en moden banan bedre end en umoden.

Jeg har erfaret at biodynamiske bananer fra Lidl (økologiske), har meget sværere ved at omdanne "skrællen" til frugt end konventionelle bananer, hvis den overhovedet bliver omdannet til frugt. Det kunne være interessant at gå i dybden med hvorfor dette fænomen finder sted.

En banan skulle efter sigende være overmoden hvis den begynder at lugte/smage meget af alkohol.

Takker for svaret. Ja det er en interessant observation med de biodynamiske bananer - gad vide hvad de gør ved dem?

Jeg vil også tro, at en banan er ved at blive dårlig, hvis banankødet bliver sort i enderne.

En anden ting der kunne være interessant er, at se hvad der sker, når en banan på forskellige modenhedsstadier bliver grillet. Bananen bliver varm, skralden bliver helt sort og banankødet bliver nærmest flydende og meget sødt.

Venlig hilsen GrN.dk, udvikling af hjemmesider, regneark (Excel/VBA), datahåndtering, logistik- og økonomimodeller. | Vegansk Youtube - Plant Sugar | Vegansk Retreat Thailand

Når en banan bliver grillet, så modner den.

Betyder det, at man kan grille en grøn banan og den bliver velsmagende? Er der nogen, som har prøvet det?

Det interessante er, hvor meget ernæring og energi der går tabt ved opvarmning af bananen? Har du metode til at måle det?

Venlig hilsen GrN.dk, udvikling af hjemmesider, regneark (Excel/VBA), datahåndtering, logistik- og økonomimodeller. | Vegansk Youtube - Plant Sugar | Vegansk Retreat Thailand

Taget fra Durianrider, 30bananasaday.com: "I tried a bbq'd banana tonight. It was just what I thought. You peel it unripe, cook it and it becomes ripe. Digested just the same as a ripe raw banana. Just as I thought it would." Mht. tab af næring, ved jeg ikke noget om..

God bonusinfo i forbindelse med modning af bananer: http://www.wikihow.com/Make-Bananas-Ripen-Faster

Venlig hilsen GrN.dk, udvikling af hjemmesider, regneark (Excel/VBA), datahåndtering, logistik- og økonomimodeller. | Vegansk Youtube - Plant Sugar | Vegansk Retreat Thailand