Fedt mod sukker!

Tvillingelægerne, sukker mod fedt.

Hvad er værst, fedt eller sukker? "Hottest question right now!". Hvis du bor i UK, kan du se udsendelsen på BBC.co.uk, hvor 2 identiske tvillinger afprøver to forskellige kostformer - junk "kulhydrater" mod junk animalsk fedt og protein. Fordelen ved identiske tvillinger er, at genetikforskerne ikke kan pege fingre, selvom de fleste uafhængige studier viser, at gener har en meget begrænset effekt på vores helbred (The China Study, T. Colin Campbell og The Starch Solution, Dr. McDougall). Grunden til at jeg sætter kulhydraterne i gåseøjne er, at kulhydrat-tvillingen også indtager pasta, ris og sandsynligvis andre sukkervarer, som også indeholder protein og fedt. Det syrlige er, at tvillingerne er læger og mange af de ting de finder frem til undrer dem. En fin undersøgelse af, at læger ikke har eller får tilstrækkelig viden om kostens betydning for vores helbred. Vi er ikke dygtige til at lave gode videnskabelige undersøgelser, men vi er dygtige til at underholde og hjernevaske masserne.

BBC-udsendelsen viste blandt andet, at protein giver en bedre mæthedsfornemmelse end kulhydrater. De glemmer at sige, at pasta, brød og ris indeholder typisk protein i idealmængder. Derudover finder tvillingerne ud af, at kroppen er bedre til at producere insulin, hvis man indtager kulhydratholdige fødevarer. Om det er godt ellers skidt, vælger de ikke at svare på - nok fordi hverken de eller deres ekspert ved det. Det underholdende er, at hvis man ikke spiser kulhydrater i en måned, så er man godt på vej til et liv med diabetes. De viste selvfølgelig også, at en kombination af fedt og sukker skaber en form for afhængighed. Mennesker elsker at indtage fødevarer, der indeholder 50% fedt og 50% sukker. Denne kombination kan være interessant for fødevareindustrien, som er afhængige af, at vi køber forarbejdede fødevarer. For almindelige mennesker er det et signal om, at det ikke nødvendigvis er godt for kroppen, at spise det man har lyst til.

Det mest underlige er, at man har fokus på at finde fjenden. Er det fedt eller er det sukker!? Hvad nu hvis det ikke er én af delene, hvad nu, hvis det er en kost på hele planter? Jeg vil gerne henvise til Debat med T. Colin Campbell 2013 på Oslo Universitet, hvor man blandt andet debatterer udfordringen med manglende undersøgelser med personer der indtager hele planter.

Hvis du mener, at den kost du spiser er bedre end hele planter, stiller jeg gerne op til en kontrolleret undersøgelse. Tvillingelægerne siger, at de ikke kan give svaret på den optimale kost, men det er op til os. Op til os?!? Mit svar er hele planter - hvad er dit?

Durianrider har sin egen mening om udsendelsen. Se det herunder:

I BBC-udsendelsen er der også en overvægtig videnskabsmand fra USA, doktor Robert Lustig, som har følgende holdning. For meget fruktose er årsagen til leverfedt, som kun er halvedelen af problemet med sukker. Sukker aktiverer insulin, det hormon der justerer blodsukkeret. Insulin omdanner sukker til fedt. Mere insulin resulterer derfor til mere kropsfedt.

Jeg så lidt af Robert Lustigs video herunder, hvor han blandt andet udtaler, at motion reducerer stress og derfor også din appetit. Jeg er super sulten efter jeg har været ude at løbe, så jeg må have misforstået den videnskab som Robert forsøger at overbevise os om. Det er dog fin underholdning til weekenden. Og ved du hvorfor din appetit reduceres? Fordi stress og overvægt er lineært proportionale. Ligesom antal storke og antal fødsler i Danmark.

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Sidst ændret
05/10/2020 - 10:15