Slankekurs og Go'kur

Forums

Billedkilde

Det er januar og det er slankurernes tid. Per Brændgaard fortæller sandheden om slankekure på sin hjemmeside PerBraendgaard.com, og hvordan en slankekur kan give madstress. Det jeg kan lide ved Per's slankekurs-koncept er, at man skal tage ændringer i små skridt. Det kender jeg fra mig selv. Det tog 6-7 år i små skridt at gå fra en livsstil domineret af animalsk protein (jeg kunne finde på at spise en halv kylling eller smide 1 kg hakket oksekød på en pizza), til en livsstil, som udelukkende består af plantemad. Man kan starte med at droppe osten, derefter svinekød, oksekød osv. Til sidst spiste jeg kun fisk, hvorefter det var nemt at fjerne samtlige animalske produkter fra madbordet.

Go'kur handler om en madplan (madplan uge 1), som kun er reel, hvis man går meget op i madlavning og synes animalsk protein og fed mad er sagen. Jeg forstår ikke, hvorfor Go'kur anbefaler en fed plante, som nødder, inden frokost?

Principperne i Go'kur 2014 er, at den skal være sund og velsmagende. Den velsmagende del, kan jeg ikke se noget i vejen med, især fordi smag er individuel. Den sunde del, skal jeg lede længe efter i den uafhængige litteratur. Jeg læser selvfølgelig ikke videnskabelige artikler sponseret af fødevarevirksomhederne. Udfordringen er også, at madplanen ikke må ose af grøntsager. Hvad er der galt med grøntsager?

Slankekur eller slankekurs

Uanset om du kalder det for slankekur eller slankekurs, er det en ændring i den måde du sammensætter dine ernæringskilder. Jeg kan sagtens forstå forvirringen, selvom jeg aldrig har været på slankekurs eller slankekur. Det eneste jeg har tænkt på er, at jeg tidligere har ønsket et vægttab inden en sportsbegivenhed. Det kunne jeg opnå ved at reducere mit kalorieindtag. Det gør jeg ikke i dag. I dag spiser jeg til jeg segner. På en god dag kommer jeg op på 4.000-5.000 kcal og jeg er kun 180 cm i højden og min vægt ligger stabilt omkring de 70 kg. Den måde man kan tabe sig på op til en sportsbegivenhed, er at spise hurtigt fordøjelige planter. Det er typisk frugt og grønt. Stivelse fra kartofler, ris, pasta eller brød undgås. Det er derfor vigtigt at spise moden frugt. For eksempel modne bananer, som indeholder fruktose i forhold til umodne bananer, som indeholder mere stivelse. Moden frugt fordøjes bedre (kroppens evne til optagelse af næringsstoffer) og hurtigere (kortere tid i tarmen). Det er vigtigt at reducere fedt- og saltindtaget. Planter indeholder tilstrækkelige mængder fedt, så det er ikke nødvendigt at tilsætte hverken olivenolie eller nogle af de andre olier, som af mange betragtes som sunde. Salt-tommelfingerreglen siger, at for hver gang du indtager et gram salt, bindes 100 gram væske i blodkredsløbet, dit væv og kroppens hulrum (vand-fastholdelse). Kroppen kan fint klare sig, hvis du ellers får kalium nok, med de salte som planter indeholder fra naturens side.

Følgende er vigtigt, hvis du er overvægtig og gerne vil tabe dig:

  • Drik tilstrækkelige mængder vand. Dit urin skal være så gennemsigtigt som muligt. Hvis det er gult, skal du drikke mere vand.
  • Spis tilstrækkelige mængder kallorier. Minimum 3.000 kcal ved almindelig aktivitet.
    • Din energi skal komme fra minimum 80% kulhydrat, maksimum 10% protein, og maksimum 10% fedt (80-10-10). En 90-5-5 er også fin.
  • Få tilstrækkelige mængder søvn - sov til du ikke har lyst til at sove mere. Den nemmeste måde at opnå det, er ved at gå for tidligt i seng.
  • Hold din krop i gang.

De fleste ernæringseksperter siger, at de er interesserede i sport og ernæring - typisk fra en meget ung alder. Det forekommer mig utroligt, at man ikke har fokus på de gavnlige effekt, der kommer fra en livsstil, hvor man lever af energien og næringsstofferne fra hele planter. Når man tænker sig lidt om, er det tydeligt, at de fleste ernæringseksperter er på lønningslisten af en af de store frødevareproducenter - hvordan skulle en ernæringsekspert ellers tjene penge?

Det kan derfor være en farvet sandhed, der kommer fra en ernæringsekpsert, der skal sikre sin indkomst fra en fødevarevirksomhed, som muligvis ikke har befolkningens sundhed i fokus.

Læs også Slankekur for unge.

Eller se bananpigen Freelee fortælle om den flade mave: