Makronæringsstoffer 101

Når vi bliver bombarederet med kostråd på daglig basis, kan det være svært at skelne mellem hvad der er hvad. Især når vi begynder at snakke om makronæringsstoffer, altså kulhydrater, proteiner og fedt. Uden at gøre det for indviklet - de stoffer vi får vores brændstof eller "energi" fra. Mikronæringsstoffer er derimod alle vitaminer og mineraler, som også er en vigtig del af kosten.
Hvis man lever af en plantebaseret kost af Hele Planter, får man både makronæringsstoffer og mikronæringsstoffer i én og samme pakke! Bananen er din benzin OG din multivitamin, det var sørme smart.

Jeg vil dog fokusere på makronæringstofferne i denne artikel.

Når jeg går ude i den virkelige verden, hænder det da, at jeg overhører en samtale eller to om ernæring og forskellige kostretninger. Det kan faktisk være ret morsomt. Jeg besluttede mig for at skrive denne artikel, da det gik op for mig, at mange ikke ved hvad en kalorie egentligt er.

Jeg hører nogle gange at kalorier bliver blandet sammen med kulhydrater, proteiner og fedt, som i at de er en del af makronæringsstofferne, hvilket er et helt forkert billede at have - men jeg har selv været der ;)

Kalorier er en betegnelse for en energimængde, og det kan være svært at forstå, hvis man ikke har haft så meget med fysik eller kemi at gøre.

Helt oprindeligt, så blev en kalorie betegnet for den mængde energi der skulle til, for at varme 1 gram vand 1 grad celcius. Altså, hvor meget energi skal der til, for at varme 1 gram vand, fra 20 grader til 21 grader = 1 kalorie. Det er altså en måde at betegne en energimængde på, en enhed for energi (cal). Hov vent! Hvad så med joule? Joule (J) er også en enhed for energi, kalorier og joule betyder faktisk næsten det samme, de har bare forskellige "størrelser":

1 cal = 4,184 J 1 kcal = 4,184 kJ

Der skal altså 4,184 joule til 1 kalorie, lidt ligesom at der skal 100 centimeter til 1 meter.

Når man inden for ernæring nævner kalorier, menes der faktisk kilokalorier, som har enheden kcal. Dette er ikke med til at gøre forvirringen mindre! Så når en ernæringsekspert siger at man skal spise 3.000 kalorier om dagen, menes der i virkleigheden 3.000 kcal = 3.000 x 1.000 = 3.000.000 cal. 3 millioner kalorier Det var mange!

Er i stadig med ?! :D

Nu er kalorien på plads. Så når vi kigger på bagsiden af posen med økologiske brune ris, så står der hvor mange kcal der er pr. 100 gram (omkring 350, hvis jeg husker rigtigt). Der står også hvor mange gram kulhydrater (ca. 75), proteiner (ca. 8) og fedt (ca. 3) der er i risene, pr. 100 gram. Til os med OCD, så udgør vand resten af vægten :D
Hvor meget energi der er i henholdsvis kulhydrat, protein og fedt er blevet målt og beregnet af smarte mennesker, så vi nogenlunde kan estimere hvor meget energi vi indtager når vi spiser en portion ris:

1 gram kulhydrat ≈ 4 kcal 1 gram protein ≈ 4 kcal 1 gram fedt ≈ 9.5 kcal

Kulhydrater, proteiner og fedt er vores makronæringsstoffer, som hver har en mængde energi (kalorier) i sig. Det er dog vigtigt at holde fast i, at en kalorie ikke bare er en kalorie, og det er ikke altid at vi optager den samme mængde energi som vi indtager!

Når kroppen optager kulhydrater, har kroppen nogle helt særlige opgaver til dem. Præcis ligesom den har til proteiner og fedt. Så om man får 2.000 kcal fra æg og bacon (meget fedt og protein, næsten intet kulhydrat) eller 2.000 kcal fra bananer (meget kulhydrat, fin mængde protein og lidt fedt), bliver kroppen ikke påvirket på samme måde - men det er en helt anden artikel!

Man kan altså ikke spise kulhydrater uden at få kalorier, men man kan godt få kalorier uden at få kulhydrater ;)

Jeg håber at det hjalp lidt på forståelsen af makronæringsstoffer, istedet for at være brænde til bålet af forvirring :)

Skriv endelig i kommentarfeltet forneden, hvis der er noget jeg kunne have forklaret bedre yes

Bliv veganer i dag

Sidst ændret
05/10/2020 - 10:15

Kommentarer