Er vores sundhedsvæsen et sygevæsen?

Billedkilde.

  • Hvilket ønske har vi, når vi besøger lægen med en bestemt lidelse?
  • Er vi tilfredse med en akut løsning på symptomerne ved brug af medicin, eller ønsker vi en forklaring på, hvorfor lidelsen opstår?
  • Er vi villige til at yde den indsats der skal til, hvis forhindringen af lidelsens opståen kræver en omfattende ændring i kost, miljø og/eller motion?

Den hurtige medicin-løsning er meget lokkende, da det sjældent har en begrænsende effekt på et individs nuværende liv og livsstil. En hovedpine kan som regel lindres med smertestillende, men smertestillende medicin fjerner ikke skimmelsvamp fra et hus med fugtproblemer. Hvis man lever i et hus med skimmelsvamp, kan det være en årsag til kronisk hovedpine.

Hvis vi virkelig ønsker en forklaring på, hvorfor vores lidelser opstår, og vi er villige til at yde den indsats der skal til for at forhindre og helbrede disse - er det så overhovedet muligt, at få forklaringen?

Lægen Rishi Manchanda taler i et foredrag til TED om, hvordan læger typisk håndterer lidelser hos deres patienter:

Jeg har selv oplevet at komme til læger, der ikke har været interesseret i hvilket miljø jeg lever i, hvordan jeg spiser eller hvordan det ser ud med min motion - medmindre det har haft en 'åbenlys' sammenhæng med lidelsen.

Der bliver lagt meget mere fokus på symptomer, og hvordan disse kan behandles >>her og nu<<, end på hvad årsagen til lidelserne egentligt er. Både fra lægernes side, men også fra patienternes. Desværre.

 

Hvis du har haft spændende oplevelser med læger - positive som negative - så skriv et svar herunder, så vi kan sætte en åben debat i gang!

Jeg tror en af udfordringerne er, at vi som patienter stiller for få krav til lægerne. Vi har lært, at det er OK, bare at få symptombehandling. Det ændrer sig først, når vi lærer at stille spørgsmål ved de metoder, der er almindelige. Problemet er, at der er alt for menge penge i at symptombehandle, da vi bliver ved med at være syge og medicinindustrien kan fortsætte deres salg i milliardklassen.

Jeg er generelt godt tilfreds med min læge, da han lytter til de ting jeg siger, og forsøger at hjælpe mig med de midler han har. Jeg tror ikke det er lægerne der er problemet men systemet bag dem - sygevæsenet...

Lægerne mangler uddannelse blandt andet inden for ernæring.

Tue, 09/30/2014 - 20:57 Permalink