Mazafati dadler og besøg hos RM Import

Daddelpakker

Introduktion

"3 pakker dadler om dagen?!". Det var hvad jeg hørte i den anden ende af røret, da jeg blev ringet op af Peter Horslev, salgsdirektør hos RM Import.

Jeg havde henvendt mig til supermarkedet føtex, vedrørende deres dadler. Min henvendelse blev sendt direkte til RM Import, som valgte at kontakte mig over telefonen for at få en lille snak.

Det hele førte til, at jeg blev inviteret på besøg hos RM Import, som jeg ikke kunne sige nej til!
Jeg var i forvejen meget interesseret i og havde en god grundvidden indenfor dadler, men jeg blev en del klogere på processen bag og kvalitetsforskelle. Jeg glæder mig til at dele denne viden med jer :D

Mig og dadler

Dem der kender mig, læser det samme som mig eller bare går til samme forelæsninger som mig, ved at der sjældent er en Kasper uden dadler.

Siden jeg startede på en kost med fedtfattige hele planter, har dadler været en ekstremt god og nem løsning, når der skulle nogle kalorier indenbords! Det hænger meget sammen med, at jeg har lagt stort fokus på at få mit brændstof fra frugt frem for stivelse.

Det er sjældent, at der det sidste halvandet år, er gået én dag uden en pakke dadler. I nogle perioder, hvor fokus skulle lægges 100 % på andet end indkøb og variation, har jeg været oppe på 1.800 gram fra 3 pakker dadler á 600 gram om dagen.

Mit køleskab i eksamensperioder:

Dadlerne

De dadler jeg ved mest om, er dem som er RM Imports primære handelsvare, nemlig iranske Mazafati dadler. Derfor er det dem jeg vil skrive om i denne artikel. Mange af de parametre, der gør sig gældende for Mazafati, gør sig også gældende for mange andre dadler.

Mazafati dadlerne fra RM Import er fra Iran og bliver forhandlet som friske dadler i æsker á 600 eller 400 gram. Men hvordan ved man hvilke dadler (æsker) der er gode og hvilke man bør fravælge? Her er nogle kvalitetsparametre:

  • Tekstur
    Når dadlen er i den bløde ende, er den moden og saftig. Hvis dadlerne er hårde, kan de enten være mindre modne eller mere tørre i det, og dermed knap så søde.
  • Tykkelse​ af skind
    En ting som jeg ikke selv havde tænkt på, inden jeg havde besøgt RM Import, var tykkelsen på dadlernes skind. Jo tyndere skindet er, jo mere frugtkød er der. Derudover er dadler med tynd skind fantastiske til madlavning, da de er super nemme at pille (hvis skindet ikke ønskes i retten)
  • Størrelse
    Størrelsen er en af de bedste parametre på dadlens kvalitet. Her snakker vi jo større jo bedre. De store dadler har typisk meget mere sødme og saft end de små og selvfølgelig mere frugtkød.
  • Udseende​
    Her mener jeg når man står inde i butikken, løfter forsigtigt låget af æsken, og ser på hvilke dadler man har med at gøre. Kig efter dem med lidt glans, i stedet for dem der er matte og virker lidt støvede*. De matte/støvede dadler har det med at smage dårligere end dem der har mere glans i skindet, efter min mening.
    Hold også øje med, om der er meget saft i pakken. Det kan betyde at dadlerne er ved at smelte (mere om dette under "opbevaring").
    *Det kan godt se ud som om der er støv på nogle dadler, men ifølge RM Import, er det ikke støv. Ligesom blommer kan have et støvlignende lag på skindet, når de bliver modne.

Når jeg handler dadler, mærker jeg om æskerne har en god vægt, åbner låget, kigger ned til dem for at se om de er fine (størrelse, udseende) og mærker forsigtigt, om de har en fin blødhed.

Det er svært at vide, hvordan dadlerne ser ud indeni, smager eller lugter, før man har åbnet plastikken. Derfor kan det være en god idé at gemme kvitteringen når man køber dadler. Da dadler er et naturprodukt, er der som med alle andre 100% naturprodukter, en lille risiko for at insekter kan lægge æg i produktet. Derfor er det en god idé at købe dadler af producenter med høj fødevaresikkerhed. Disse producenter har forskellige certifikater som eksempelvis GlobalG.A.P. (læs mere i afsnittet om RM Import).

For at være sikker på at alt er som det skal være, bør man åbne alle dadler, tjekke for mug, æg og dårlig lugt, inden man spiser dem.

RM Import er som de eneste certificeret med GlobalG.A.P. i Iran, som sikrer dig som kunde den højest mulige fødevaresikkerhed, så køb deres dadler hvis du vil være på den sikre side.

Hvis dadlen er sort indeni, er den sandsynligvis muggen og ikke god at spise.
Er der små æg-lignende kugler og noget der ligner spindelvæv, er det sandsynligvis larveæg, hvor tilhørende larve nogle gange også kan findes et sted i dadlen:

Billedekilde.

En dårlig lugt er en indikation på at dadlen ikke bør spises. Dadlerne skal have en neutral lugt, med undertoner af sødme og karamel. Gærede dadler er meget lette at lugte (eddike, alkohol), og bør smides ud. Det kradser helt i næsen når man sniffer til en godt gæret daddel, som altså IKKE er sådan en jule-daddel skal lugte!

Disse parametre for dårlige dadler, begrænses ved at købe dadler i høj kvalitet.

Opbevaring og holdbarhed

​Selvom man ofte finder iranske dadler i butikken uden at de er på køl, er det vigtigt at opbevare dem køligt, hvis man ikke regner med at spise dem med det samme. Det forlænger deres holdbarhed og gode smag.

Hvis man opbevarer dadlerne ved stuetemperatur, så kan dadlerne begynde "at smelte", som man kan se ved at dadlerne bliver mere saftige og der dannes mere væske i æsken. Væske i æsken kan også bare betyde at dadlerne er saftige og ekstra lækre, men det fremmer gæringen på sigt, og dadlerne kommer til at smage meget alkoholiseret. Derfor skal man være opmærksom når man køber dadler med lidt væske i pakken, da de kan være gærede og smage af alkohol/eddike - gem kvitteringen! Tjek efter ved at lugte til dadlerne i pakken efter åbning.

Hvis det skader dadlerne at stå fremme, hvorfor har butikkerne dem så ikke på køl? Jo, det er simpelthen ikke alle butikker der har plads til dadler i deres kølemontre. Derudover sælger varen bedre, når den står fremme i butikken på en stand. RM Import går til gengæld meget op i at opbevare dadlerne køligt, inden de når ud til butikken. Også under transporten fra fabrikken til butikken, da dadlerne bliver leveret i en ubrudt kølekæde (køletransport).

Når de står på køl, kan de faktisk holde sig i omkring 2 år. Grunden til dette er dadlernes meget høje naturlige sukkerindhold. Men de smager naturligvis bedst så tæt på høsten som muligt :)

RM IMPORT

Det særlige ved RM Import er, at de har deres egne plantager og fabrik i Iran. Alle led af produktionen, er RM Import inde over. De er ikke afhængige af andre, for at kunne levere deres dadler til butikkerne.

​Hvordan opretholder RM Import en høj kvalitet?
Jeg blev meget fascineret over, hvor meget de gik op i deres dadler, da jeg snakkede med dem på deres fabrik i Hammel. Det var helt tydeligt, at de brænder efter at producere så gode dadler som muligt.

RM Import er både GLOBALG.A.P. certificerede (certifikat der sikrer høj fødevaresikkerhed) og medlem af Sedex ("certifikat" der sikre at medarbejderne bliver behandlet socialt ansvarligt).

Produktion

Processerne der indgår i RM Import's produktion af dadler er meget fascinerende. På deres egen daddel-plantage, sørger de løbende for at plante nye palmer, så de altid har palmer i 7-10 års alderen, der giver de bedste dadler med tynd skind og masser af frugtkød. På deres plantage går der en professor i palme plantager, som sørger for, at palmerne har de bedste forhold at vokse i.

Billeder fra en daddel-plantage:


Billedekilde.

Når dadlerne er klar til at blive høstet i august/september, klatrer mænd op i palmerne med sikkerhedsudstyr, og høster dadlerne.

Dadlerne bliver derefter frosset ned i en periode, så evt. insekter bliver neutraliseret.
RM Import garanterer at dadlerne ikke har været varmebehandlet, sprøjtet eller gasset for insekter.

Dadlerne sorteres efter 3 kvaliteter, premium, standard og discount, som alle bliver pakket i forskellige æsker. De pakkede æsker bliver transporteret i lastbiler til RM Import's fabrik i Hammel, som alle er udstyret med en elektronisk enhed, der løbende noterer temperaturen. De lastbiler, der ikke har holdt temperaturen kølig nok, bliver afvist af RM Import. Det viser igen, at kvaliteten af det færdige produkt er alfa og omega.

De 3 kvaliter dadlerne bliver sorteret i, kan kendes på, at "premium" bliver pakket i 2 lags æsker, mens "standard" og "discount" bliver pakket i 3 lags æsker.

En lille del, af RM Imports lager i Hammel, hvor dadler er klar til at blive sendt ud til supermarkederne:

Brug din viden

Nu er der ikke lang tid til vi når ind i jule perioden, hvilket betyder dadler i massevis - ikke mindst på tilbud ;)
Jeg vil derfor opfordre alle til at udforske daddel markedet, så vi kan få flere dadler til landet i så høj kvalitet som muligt.

Har du yderligere spørgsmål om dadler, er du velkommen til at stille dem i en kommentar herunder :)

Sidst men ikke mindst, kig efter hvem der importerer dine dadler, det kan jo være at der står RM Import på pakken ;)

Bliv veganer i dag

Sidst ændret
11/09/2020 - 11:20

Kommentarer

Planteavler
lør, 11/22/2014 - 20:56

Tihi, det er kun dig med dine fintfølende tunge, som ikke kan lide daddelskind i maden. :-D Har du overvejet hvor mange lækkerier, der er i daddelskindet?

Er det ikke meget normalt, at insekter lægger æg i en frugt? Det må være et godt tegn, at frugten ikke er fyldt med pesticider, da insekterne vil nærme sig den.

Ja, det er en god idé at åbne dadlerne, selvom det kan være mere besværligt at spise dem på den måde. Jeg har prøvet at tage en daddel i munden, tage en bid, og derefter spytte den ud. Det var ikke en behagelig oplevelse.

Ja tak, dadlerne skal på køl. I Bazar Vest i Århus, har de ikke kølemuligheder, hvilket er hammer ærgerligt for de økologiske Medjool dadler fra Isreal. Igen, vil jeg gerne høre fra leverandører af disse dadler, som sælger i Århus eller leverer til Århus i god stand (på køl igennem hele forsyningskæden). LoL - jeg skriver noterne mens jeg læser, og ser først nu din ubrudte kølekæde. *good*
Det er ærgerligt, at RM-import ikke kræver, at forretningerne holder dadlerne på køl. En fin stand med smagsprøver i Føtex - men resten af dadlerne bør stå på køl. Smagsprøver man kan bruge til noget...
8. november 2014 - Føtex i Viby J.
Du skriver at dadlerne ikke er blevet sprøjtede, men de er ikke økologiske?

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Kasper
fre, 12/12/2014 - 12:52

Mht. opbevaring:
Jeg bliver nødt til at nævne, at jeg fra mit besøg hos RM Import ved, at de selv står inde for kvaliteten, når butikkerne eksponerer Deres dadler uden for køl. Hvis man blot selv sørger for kølig opbevaring sikrer man sig et optimalt produkt.

Der er i øvrigt kommet nyheder angående økologi.
Fra uge 52 har RM Import også økologiske dadler.

Bliv veganer i dag

Lene
fre, 12/12/2014 - 13:37

Som svar til af Kasper

Dejligt der kommer økologiske dadler (eller mere at de bliver certificeret så man ved hvad man udsætter sin krop for :) )

Nogen idé om de også producerer Medjool dadler i Iran eller andre steder end Israell? Jeg kan kun finde økologiske medjool dadler fra Israel og dem nægter jeg at købe af politiske årsager.

 

Kasper
ons, 12/17/2014 - 16:36

Som svar til af Lene

Hej Lene :)

Jeg har kontaktet RM Import for at høre nærmere:

Der produceres mini medjool i Iran, og dem har de haft i sortiment, Men prisen var for høj da der er stor efterspørgsel på dem i Iran.

Og ja, ellers kan man få medjool dadler fra andre lande, som Planteavler skriver :)

Bliv veganer i dag

Anni
tir, 12/06/2016 - 21:44

Jeg forstår ikke rigtig hvordan de kan holde så længe, når der på nettet generelt står, at friske dadler kan holde dage eller max et par måneder på køl? Men fed artikel, Det var lærerigt at læse!

Kasper
tor, 12/08/2016 - 22:04

Som svar til af Anni

Hej Anni :)

De kan holde "så længe" på grund at det høje sukkerindhold, som derved sænker vandaktiviteten. At dadlerne også er en anelse mere tørre end andre gængse frugter, gør at vandaktiviteten bliver sænket yderligere. Jo lavere vandaktivitet, jo højere holdbarhed vil produktet have.

Meen.. Jeg synes heller ikke det passer at dadlerne holder så længe som lovet, da det af og til sker at man får en pakke der lugter virkelig gæret, selvom den er langt fra sidste holdbarhedsdato.

Bliv veganer i dag

Amalie
søn, 02/04/2018 - 12:52

Hej Kasper, 

Der er går en lille snak rundt om hvorvidt der er insektæg i daddlerne eller om det er krystalliseret sukker.? :)

I toppen af nogle af mine dadler er der nogen gange sådan nogle hvidlige lidt smattede “korn-struktur-agtige” ja korn som ligner lidt fiskerogen, meget fine “korn”, som når man fjerner dem og smatter dem ud med fingrene bliver helt til en helt klistret masse. Er det insektæg? Og skal jeg være nervøs for det? Eller er det fordi daddlerne indholder så meget sukker at sukkeret krystallisere i toppen af daddlen? Nogen siger det ene andre det andet, ig daddelkassen har været super fin ellers. Men det sidder kun i toppen af daddlen hvor stilken engang har siddet. Håber du kan give svar :) 

Mvh. Amalie 

Kasper
ons, 02/07/2018 - 04:23

Som svar til af Amalie

Hej Amailie,

Det er svært at sige uden at have set et billede af "kornene". Insektæg er meget små og mørke i det, og der følger typisk en larve med. Hvis det er "korn" der befinder sig inde i dadlerne og har det med at sprede sig ud i kassen, vil jeg mene at det er krystalliseret sukker, som stammer fra saften fra dadlerne. Hvis det er krystalliseret sukker er der ikke noget at være nervøs for. Om man skal være nervøs for at spise insektæg, er en helt anden snak som jeg ikke er ekspert på.

Bliv veganer i dag

Planteavler
tor, 02/08/2018 - 01:31

Som svar til af Amalie

En god ting er at lugte til dadlen. Hvis den er inficeret med en larve, som har lagt æg i dadlen, vil dadlen sandsynligvis lugte anderledes end de andre friske dadler, ligessom Kasper beskriver i artiklen.

Hvs lugten er god, så er næste skridt at smage dadlen. Hvis den smager fint, er chancen god, at fødevaren er sund at spise for mennesker. Fordelen ved at spise rå, ikke forarbejdede fødevarer er, at man kan se, lugte og smage om der er noget i vejen med fødevaren.

God daddeljagt!

Vegansk IT konsultation hos GrN.dk. Vi løser både store og små opgaver. Kontakt os.

Jeannette
søn, 01/20/2019 - 16:06

 

hejsa, tak for din fine beskrivelse af dadler. Jeg har et par gange købt dadler, der har været halvvåde og med noget hvidt på sig hist og her. Har du prøvet det? Og tror du, det er mug eller sukkerkrystaller?

 

Kasper
søn, 07/26/2020 - 09:43

Som svar til af Jeannette

Hej Jeannette!

Det er nok ikke mug, da det som regel findes inde i selve dadlen.
Hvis det hvide du kan se er et hårdt lag på uden på dadlerne, som smelter mellem fingrene, er det sandslynligvis sukkerkrystaller. Hvis de er våde, kan krystallerne allerede være smeltet hvor du ender op med en slags sirup. Ellers kan det være spindelvæv eller andet, men der burde man kunne se klar forskel.

Bliv veganer i dag