Vil du tvinge dit barn til at spise vegansk?

Baby spiser en banan.

Billedkilde.

Vælger børn selv hvad de spiser?

Man får mange spørgsmål når man går mod normen og vælger en atypisk måde at leve på. Når det kommer til at fravælge animalske produkter fra sin kost, kunne et spørgsmål lyde således:

”Hvis du får et barn, vil du så tvinge det til at spise vegansk?”

Jeg kan ikke lade være med at le, når folk stiller mig dette spørgsmål. Men det er desværre denne tankegang mange mennesker har, hvilket jeg tit har undret mig over.

Jeg synes det er vigtigt at påpege, at der kan være stor forskel på at ”spise vegansk” og ”spise hele planter”. Man kan f.eks. leve af friturestegte pommes fritter og samtidig være veganer, hvilket ikke er det vi går ind for på HelePlanter.dk. Når det er sagt, går snakken i denne sammenhæng mest på, hvorvidt et barn skal spise animalske produkter eller ej, hvori begrebet ”vegansk” fint kan benyttes.

I første omgang, mener jeg at det er helt forkert med forestillingen om, at børn bliver andet end tvunget til at spise en vis fødevare. Uanset hvad børn spiser, er de blevet ”tvunget” til det af deres forældre. At børn gerne vil have nogle bestemte retter/fødevarer når de når en vis alder, skyldes det højst sandsynligt at de er blevet ”tvunget” til at spise denne ret/fødevare i en tidligere alder, hvor de samtidigt har forbundet retten/fødevaren med en særlig smag og gode minder. Uanset hvilken forestilling man har, er det i sidste ende barnets forældre, der bestemmer hvad barnet spiser.


Jeg har tit funderet over at vende spørgsmålet 180 grader og spørge kød-spisere, om de vil tvinge deres børn til at spise døde dyr :)


Nogle har det synspunkt at det er synd for barnet, ikke at få lov til at prøve de mange smagfulde retter der findes med animalske produkter. Jeg kan godt følge denne tankegang, men når man ved hvor skadelige animalske produkter kan være (T.Colin Campbell, Dr. McDougall, Dr. Neal Barnard, Caldwell Esselstyn mfl.) er det ikke svært at holde sit barn fra dem.

I og med at jeg er overbevist om, at vores kroppe har det bedre med at indtage planter end dyr, kan jeg ikke se nogen grund til at ”tvinge” børn til at spise andet.

Sikkerhed

Selvom mange ved at hele planter er det optimale at indtage for mennesket, er der stadig mange der har tvivler når det kommer til veganske børn. De områder der ofte er usikkerhed omkring er om børn kan spise en stor nok mængde planter for at få nok næring og om der er nok af de næringsstoffer børn har brug for i planter.

Ifølge Messina og Mangels (2001) er der rig mulighed for at tilfredsstille behovet af næringsstoffer hos veganske børn (1 – 18 år). Jeg er dog lidt imod at der i artiklen bliver anbefalet noget forarbejdede og raffinerede fødevarer, hvor jeg hellere ville se studier på børn der lever af hele planter. På nuværende tidspunkt, har jeg dog ikke kunne finde artikler om sådanne studier.

Umiddelbart virker det ifølge artiklen til, at der bliver anbefalet samme hele planter og raffinerede kilder til de forskellige næringsstoffer (fedt, protein, vitaminer og mineraler) som der bliver anbefalet for voksne. Derfor kan jeg ikke se nogen problemer i at lade et barn leve af hele planter, så længe forældrene uddanner sig selv inden for hvilke fødevarer der indeholder de rigtige mængder af de nødvendige næringsstoffer og hvilken mængde der er behov for, for at tilfredsstille energibehovet hos børn.

Der er naturligvis samme forbehold for veganske børn som for voksne. Det er vigtigt at holde øje med vitamin B-12 niveauet, især fordi børn der er født veganske aldrig har indtaget animalske produkter (udover modermælk), som kan være en kilde til vitamin B-12.

Som der også har været fokus på her på HelePlanter.dk, er det også vigtigt at lære lidt om D-vitamin. Det er bekendt at man ikke kan finde fødevarer som veganer, der indeholder D-vitamin, medmindre man køber vitamin D berigede produkter. Derfor bliver man nødt til at gøre sig klog på, hvordan man sørger for at sit barn opretholder D-vitamin-niveauet med sollys eller UV-lamper som kilde. Det kan dog være svært og til tider umuligt i et land som Danmark, som ligger så langt nord for ækvator. Michael F. Holick anbefaler derfor i sin bog ”The Vitamin D Solution – A 3-Step Strategy to Cure Our Most Common Health Problem” fra 2010, at supplere med 400 (9,6 mcg) – 1000 IU (25 mcg) dagligt hos børn fra 0 – 1 år og 1000 – 2000 IU (50 mcg) dagligt hos børn fra 1 – 12 år. Hvis man er interesseret i hvilket 25(OH)-vitamin D-niveau man skal have ifølge Michael F. Holick for at have nok, skal det ligge på minimum 30 ng/ml (75nmol/L) til maksimum 100 ng/ml (250 nmol/L) - børn som voksne.

Det eneste umiddelbare problem der er hos veganske børn er, at de kan komme ”uden for gruppen” når de når folkeskole-alderen, fordi de kan blive set som værende anderledes. Eftersom der med tiden vil være flere veganere, og mere information på området, vil det være nemmere at blive accepteret i gruppen, selvom man spiser anderledes. Det vigtigste er, at man som forældre underviser og forbereder sit barn på, hvilken modstand der kan forekomme og hvorfor, så barnet er parat til at håndtere de fleste situationer der kan opstå.

I bund og grund, er der ikke nogen problemer ved at børn lever uden animalske produkter i deres fødevare. Det kan faktisk være en glimrende kost med hele planter, der opretholder deres vitalitet og helbred. Derudover er det også noget der vil give værdi senere i livet, da børn lærer fra barnsben hvilke fødevarer der er gode for helbredet og hvilke fødevarer man bør undvære. Om børnene vil benytte denne viden eller ej, bør være helt op til dem selv, når de når den rette alder til at kunne tage deres egne beslutninger.

Bliv veganer i dag

Sidst ændret
08/12/2020 - 11:38

Kommentarer

Kasper
man, 12/30/2013 - 11:26

Ja, jeg var også i tvivl om, om jeg skulle have noget med om det. For spædbarnet er det vigtigt at få modermælk i de første 6 måneder som minimum. Dermed skal det også siges at det er vigtigt at moderen har et tilstrækkeligt indtag af de nødvendige næringsstoffer, for at sikre en høj mælkekvalitet.

Bliv veganer i dag

Lene
man, 10/13/2014 - 16:36

Som svar til af Planteavler

Babyer/børn har generelt brug for forholdsvis meget fedt (essentielle fedtsyrer) til opbygning af hjernevæv, myelinskeder til nerverne, sådan hormoner kan produceres og generelt til cellemembraner. Der er jo en grund til at modermælk indeholder gode mængder fedt :) Jeg kender mest til voksnes behov, men som udgangspunkt vil jeg holde mig til ca. 30 % fedt fra forskellige vegetabilske kilder.  Og måske nogle alger for at sikre nok DHA og EPA til optimal hjernefunktion. Ligeledes er sufficient indtag af olier/fedt jo vigtig for at undgå tør hud - som særlig babyer kan lide af.